Британизовани Кинези Хонгконга поново подижу барикаде и блокирају саобраћај

МНОГИ СУ СА СКРИВЕНИМ ЛИЦИМА И МЕТАЛНИМ ПАЛИЦАМА – ЈЕДИНО СУ ОД ПОЛИЦИЈЕ СЛАБИЈЕ НАОРУЖАНИ

Ко је боље наоружан?

* Између два последња протеста је командант хонгконшког гарнизона кинеске армије – Ченг Даосијан – изјавио да су он и његови потчињени спремни да Хонгконгу и свим његовим становницима обезбеде стабилност и просперитет

________________________________________________________________________

        БРИТАНИЗОВАНИ Кинези Хонгконга, који демонстрирају већ трећи месец, поново су подигли барикаде на улицама и обуставили саобраћај у центру града.

        Међу њима већину чине „обични учесници протеста“, али је у главној улози најмање хиљаду младића са марамама које им скривају лица и заштитним кацигама, а неки и са гас-маскама.       

         Многи имају бејзбол и металне палице, димне бомбе, петарде, сузавац...

        Полицајци, који су око њих, једино су боље наоружани.

        Успели су били да накратко затворе и улаз у градски тунел Крос-Харбор који је једна од транспортних артерија Хонгконга.

        Полиција је одобрила данашње протесте, али не и подизање барикада. Позвала је демонстранте да прекину „незаконита дејства“.

        Један од демонстраната је локалним медијима рекао да они знају да затварањем улица изазивају незадовољство „обичних возача и грађана“, али је открио да то ипак чине јер је то начин да на улице изађе више људи.

        Основна маса демонстраната се сконцентрисала у квартовима Монгкок и Чимсаче, где блокирају полицијску станицу коју непрекидно осветљавају ручним мини-ласерима.

        Формални повод за демонстрације био је нацрт закона који би омогућио изручивање оптужених за криминал Кини, Макау и Тајвану.   

        Влада Хонгконга је тај нацрт повукла из процедуре, али се демонстрације настављају.       

        Између два последња протеста је командант хонгконшког гарнизона кинеске армије – Ченг Даосијан – изјавио да су он и његови потчињени спремни да Хонгконгу и свим његовим становницима обезбеде стабилност и просперитет.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари