Амбасадор Кине у Москви: Неко је корона вирус донео у Вухан

ЖАНГ ХАНХУЕИ НАГЛАСИО ДА ЊЕГОВИ „ДЕДА“ И „БАБА“ НИСУ НАЂЕНИ У ЊЕГОВОЈ ЗЕМЉИ

* Навео: „Брачни пар из Јапана се заразио боравећи на  Хавајима од 28. јануара до 7. фебруара. Тај пар није био у Кини нити у контакту са Кинезима. По медијским извештајима, корона вирус се у италијанској Ломбардији појавио још 1. јануара. Познати италијански медицински стручњак Ђузепе Рамуци је изјавио да се епидемија у његовој земљи почела ширити раније него у Кини

* Жанг је подсетио и на речи Роберта Редфилда, шефа америчких Федералних центара за контролу и превенцију болести, који је признао да је могуће да је велики број Американаца за које се веровало да су умрли од грипа могао умрети од упале плућа изазване новом врстом корона вируса. Па додао: „Италија се надала да ће открити први случај заразе ако САД дозволе ексхумацију неких од тих људи, али је америчка страна тај захтев категорички одбила

_____________________________________________________________________

        ТРАГ гена корона вируса указује да је он довезен у Вухан, да у том граду није настао, изјавио је кинески амбасадор у Москви Жанг Ханхуеи.

        „Пет ауторитетних научних тела, укључујући Централну ботаничку башту Кинеске академије наука, прикупило је податке о 93 узорка генома Covid-19, који су објављени у светској бази података и обухватају 12 земаља на четири континента. Захваљујући студијама, откривено је да је најранији „предак“ вируса мв1, еволуирао у скуп гена у хаплотиповима Х13 и Х38, а да су они потом заједно створили хаплотип друге генерације Х3. Даље је Х3  поново еволуирао у хаплотип Х1“, рекао је кинески амбасадор.

        Да би био јаснији, упоредио је развој вируса са породичним везама: мв1 хаплотип је „деда“, Х13 и Х38 су „деда и бака“, Х3 је „тата“, а Х1 је „беба“.

        „Вирус који се појавио у Вухану на тржишту морске хране је вирус са геном Х1. Пре хаплотипа Х1 у Вухану је откривен само хаплотип Х3, а тај хаплотип нема никакве везе са пијацом морских плодова у Вухану “, нагласио је Жанг.

        Нагласио да ранији низови гена Х13 и Х38 никада нису пронађени у Вухану.

        „Ово сугерише на закључак да је одређени инфицирани човек на пијацу морске хране донео узорак хаплотипа Х1, након чега је избила епидемија. Наведено низање гена не може да лаже “, нагласио је Жанг.

        Он је назвао клеветничким покушаје оптуживања Кине за ширење вируса, подсетивши да је његова земља морала уложити велике напоре и да поднесе велике жртве да би победила болест.

        „Кина је другим земљама својом борбом против епидемије дала два цела месеца да се припреме за борбу против вируса корона“.

Овако је било када је предавао

акредитиве Владимиру Путину

        Жанг је о могућој полазној тачки, односно месту настанка вируса, рекао:

        „Бројне чињенице говоре да извор Covid-19 још није утврђен. Вирус је заједнички непријатељ читавог човечанства. Потрага за `нултим зараженим` нема за циљ да га веже за стуб срама, већ да би се епидемија боље разумела и био откривен пут његове еволуције,  а сам вирус побеђен. Наука и технологије нам омогућују да пратимо траг вируса уназад и можемо бити сигурни да ће пре или касније све што је сада тајно постати јавно“.

        Кинески амбасадор је нагласио да Вухан – иако је нови корона вирус у њему први пут откривен – није место његовог настанка:

        „Брачни пар из Јапана се заразио боравећи на  Хавајима од 28. јануара до 7. фебруара. Тај пар није био у Кини нити у контакту са Кинезима, а код мужа су симптоми откривени 3. фебруара. Осим овога, по медијским извештајима, корона вирус се у италијанској Ломбардији појавио још 1. јануара. Штавише, познати италијански медицински стручњак Ђузепе Рамуци је изјавио да се епидемија у његовој земљи почела ширити раније него у Кини“.

        Жанг је подсетио и на речи Роберта Редфилда, шефа америчких Федералних центара за контролу и превенцију болести, који је признаода је могуће да је велики број Американаца за које се веровало да су умрли од грипа могао умрети од упале плућа изазване новом врстом корона вируса.

        Подсетио је да су ти људи умрли пре него што су у САД почела тестирања на короу и додао:

        „Италија се надала да ће открити први случај заразе ако САД дозволе ексхумацију неких од тих људи, али је америчка страна тај захтев категорички одбила“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари