Туркменистан ће имати два главна града – Ашхабад и „паметни Аркадаг“ саграђен од нуле

УПОРЕЂУЈУ ГА СА БРАЗИЛИЈОМ, У ЊЕГА ЋЕ ПРЕЋИ БАР ДЕО ДРЖАВНИХ ИНСТИТУЦИЈА

Аркадаг, изграђен за мање од пет година

* На главном тргу се налази скулптура вољеног коња другог шефа државе Гурбануле Бердимухамедова величине деветоспратнице. У Аркадагу се семафори компјутерски  прилагођавају саобраћају, а паркинзи возачима указују где има слободних места

* Аркадаг на туркменском може да значи „покровитељ“, „ослонац“, „тврђава“ и „заштитник“, а у дословном преводу је „Планина иза нас“ (арка - „иза“ и даг - „планина“, али може да значи и „велика подршка“).

* „Аркадаг“ је и титула Гурбангуле Бердимухамедова: тако су га звали и званичници и народ. Сердара, његовог сина који је сада председник Туркменистана, често називају „Аркадагли Сердар“, односно „Сердар са подршком Аркадага“

____________________________________________________________

         У БИВШОЈ совјетској републици – Туркменистану - свечано је обележен завршетак прве етапе изградње новог града Аркадага.

         Налази се одмах поред садашњег главног града те земље Ашхабада.

         Његову градњу – као новог  административног центра Туркменистана – најавио је 2018. године тадашњи шеф државе Гурбангули Бердимухамедов.

         Аркадаг је први „паметни град“ Туркменистана. На његовом главном тргу се налази скулптура вољеног коња Бердимухамедова величине деветоспратнице.

         У Аркадагу се семафори компјутерски  прилагођавају саобраћају, а паркинзи возачима указују где има слободних места. За снабдевање града електричном енергијом користе се соларни панели и ветротурбине.

         Аркадаг има станице за сакупљање и пречишћавање кишнице.

         По коме је овај паметни град добио име?

         Аркадаг на туркменском може да значи „покровитељ“, „ослонац“, „тврђава“ и „заштитник“, а у дословном преводу је „Планина иза нас“ (арка - „иза“ и даг - „планина“, али може да значи и „велика подршка“).

         „Аркадаг“ је и титула другог председника Туркменистана Гурбангулија Бердимухамедова: тако су га звали и званичници и народ.

         Сердара, његовог сина који је сада председник Туркменистана, често називају „Аркадагли Сердар“, односно „Сердар са подршком Аркадага“.

         У Туркменистану се многи питају - да ли ће Аркадаг постати нова престоница?

         Најављујући подизање новог града, бивши шеф државе је рекао да жели да створи нови административни центар који не би био инфериоран у односу на престоницу – Ашхабад.

         Након тога је Аркадаг добио статус града од државног значаја и може се упоредити са Бразилијом – у њега ће бити пресељене владине институције и преселити се државни званичници.

         Дина Малишева, московски експерт за Централну Азију процењује:

          „Мислим да је Бердимухамедовима, оцу и сину, постало претесно у Ашхабаду. Старији ће прећи у Аркадаг, а његов син Сердар ће остати у Ашхабаду“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари