Провалници одмарају у неко друго време!

МЕРЕ ОПРЕЗА ПРЕД ЛЕТОВАЊЕ 

  •    Процентуално најчешће провале се дешавају када провалници зазвоне на врата, а затим се сакрију у близини ваше куће не би ли видели хоће ли им неко отворити

  •    Никако не обавештавајте преко друштвених мрежа попут Фејсбука знане и незнане виртуелне пријатеље да вас код куће неће бити неко време

ПИШЕ: М.Чановић

     ПРВОМ комшији за сваки случај оставите свој број телефона како би могао да вас контактира уколико примети било какву буку или кретање по кући.

     Што је за већину људи сезона годишњих одмора, то је за провалнике станова и кућа период када њихова ‘’ професија ‘’ највише долази до изражаја. Свако сигурно познаје барем једну особу коју је дочекало непријатно изненађење по повратку са летовања у виду обијене браве и констатације да многе вредне ствари из куће недостају.  Ипак, то није разлог да одустанете од планираног одмора већ да предузмете све што је у вашој моћи по питању сигурности вашег дома.

     Провалници имају добро разрађене тактике на основу којих знају да ли је стан на који ‘’ типују ‘’ празан. Пре свега, поштанско сандуче често може да им буде главни ‘’ саучесник ‘’ у откривању да ли сте негде отпутовали чим виде да се већ данима пуни. Зато би било добро да кључ од сандучета оставите неком од комшија или добрих пријатеља који ће покупити пошту сваки или сваки други дан. Уколико више пута на дан позову ваш кућни број и нико им се не јавља, ваш стан ће врло лако постати мета за провалнике.

     Уколико сте у могућности, преусмерите позиве са кућног на мобилни телефон или једноставно искључите кућни телефон, мада је то мање сигурна варијанта. Никако не треба потцењивати ни значај друштвених мрежа попут Фејсбука те стога тим путем никако не обавештавајте знане и незнане виртуелне пријатеље да вас код куће неће бити неко време.

     Процентуално најчешће провале се дешавају када провалници зазвоне на врата, а затим се сакрију у близини ваше куће не би ли видели хоће ли им неко отворити. Није згорег замолити пријатеља, комшију или рођака (у сваком случају, особу од поверења) да сваког дана обиђе стан бар на кратко и да укључи сва светла не би ли се створио привид да ту заиста неко свакодневно обитава. Првом комшији за сваки случај оставите свој број телефона како би могао да вас контактира уколико примети било какву буку или кретање по кући.

     Уколико и поред свих предложених мера не можете сасвим спокојно да отпутујете, време је за додатни трошак како бисте набавили допунску врсту заштите. На тржишту постоји широк асортиман аларма и заштитних камера, а уколико ипак не можете да издвојите већу своту, и од јефтинијег лажног аларма имаћете користи јер се он поставља само на врх врата, а да бисте их откључали потребан вам је посебан код. Уколико неко непозван реши да вам пређе праг, од те замисли ће га сигурно одговорити веома јак и благо иритантан звук лажног аларма који има једину сврху, а то је да отера незване госте. Поред тога, веће своте новца однесите у банку, а накит и остале драгоцености у сеф.

     После свих набројаних мера предострожности, остаје вам само да двапут закључате врата, узмете кофере у руке и уживате далеко од ваше куће.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари