Први кинески велики путнички авион извео први пробни лет који је био успешан

ПРОИЗВОЂАЧ ВЕЋ ИМА ПОРУЏБИНУ ОД 570 ЛЕТЕЛИЦА – УГЛАВНОМ ОД КИНЕСКИХ АВИО-ПРЕВОЗНИКА

  • Авион Ц919 може да има од 155 до 175 седишта и стандардну дужину лета од 4.075 километара

         ПРВИ велики путнички авион кинеске производње кренуо је данас на први пробни лет, што означава симболичну прекретницу на путу Кине ка тржишту авиона којим доминира Запад.

         Кинески авион Ц919 је конкурент ускотрупним авионима „ербас А320” и „боинг 737”.

         Ако пробни лет буде успешан, произвођач авиона, државна компанија Комершал еркрафт корпорејшн оф Чајна (Comac) тражиће сертификат од власти за цивилну авијацију и од иностраних регулаторних тела пре него што почне продају.

         Пробни лет првобитно је требало да буде 2014, а почетак његове продаје 2016, али је то одложено због проблема у производњи.

         Званичник компаније Comac Бао Пенгли изјавио је да се планира производња два авиона до 2019, пре почетка масовне производње.

         Comac је саопштио да има 570 наруџбина, углавном од кинеских државних авиокомпанија.

         Авион може да има од 155 до 175 седишта и стандардну дужину лета од 4.075 километара.

         Развој тог авиона је главни корак на путу трансформације земље од светске јефтине фабрике у произвођача профитабилне технологије, према плану кинеских лидера.

         Више од 200 кинеских компанија и 36 универзитета укључено је у истраживање и прављење авиона, али је коришћена и страна технологија за неке системе, укључујући моторе.

         Први авион направљен у Кини, регионални авион с два мотора АРЈ-21, почео је да се користи у јуну 2016, осам година после првог пробног лета.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари