НАТО се приближава Кини

ДРУГИ ПИШУ
Факти у целини преносе интервју који је генерални секретар НАТО Расмусен дао кинеској агенцији Хсинхуа

  • Веома бих волео да видим појачани дијалог између Кине и НАТО, рекао је Расмусен током интервјуа у седишту своје трансатлантске алијансе
  • Не сматрам да Кина представља претњу по НАТО или за НАТО-ве савезнике. Баш напротив, мислим да бисмо могли и требало да сарађујемо како бисмо одржавали мир и стабилност
  • Европске нације би могле да и у будућности преузму већи део одговорности унутар НАТО пакта и САД ће у наредном периоду наоружавати „европске савезнике” да постојање НАТО не би било доведено у питање
  • Да ли западна алијанса нуди Кини „обнову Авганистана у замену за слободан пролаз Индијским океаном

      ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО пакта, Андерс Фог Расмусен, је у Бриселу у суботу 16. септембра дао ексклузивни интервју Новинској агенцији Нове Кине (Хсинхуа) који је насловљен: „НАТО се нада јачању дијалога са Кином, каже шеф НАТО пакта”. Преносимо објављено на енглеској верзији веб сајта агенције.

      „Веома бих волео да видим појачани дијалог између Кине и НАТО,” рекао је Расмусен током интервјуа у седишту своје трансатлантске алијансе.

      „Кина има најмногобројне становништво на свету, али и другу светску економију. Кина игра све јачу и јачу улогу на међународној сцени, тако да мислим да имамо заједничке интересе да се помажемо како бисмо обезбедили мир и стабилност у свету,” изјавио је Расмусен.

      Повод за интервју је било присуство Кине, Пакистана, Саудијске Арабије и Јапана на састанку одржаном у седишту НАТО пакта у среду 13. септембра током којег се разговарало о напорима да се изађе на крај са пиратеријом у Индијском океану. Расмусен је ово присуство Кине оценио као „историјско”.

___________________________________________________________________________

„Бомбардерска кампања у Либији, током које су Сједињене Америчке Државе по први пут „селе у задњу клупу” јер су носиоци ове мисије европске нације, могао би бити мустра за будуће операције НАТО пакта упркос слабостима у војним капацитетима Европе.“

___________________________________________________________________________

      Током протекле деценије, НАТО је убрзано тражио да изгради мрежу међународних односа, од програма „Партнерство за мир”, које је кориштено да би се земље бивше чланице совјетског блока припремиле за чланство у НАТО, до војне и политичке сарадње са земљама на северу Африке и Блиском истоку (програм „Медитерански дијалог”, прим. Факти) као и лабавијег дијалога око питања безбедности са азијским и пацифичким нацијама.

      „Не сматрам да Кина представља претњу по НАТО или за НАТО-ве савезнике. Баш напротив, мислим да бисмо могли и требало да сарађујемо како бисмо одржавали мир и стабилност,” рекао је Расмусен, додајући да постоји читава серија „питања од заједничког интереса” за Кину и НАТО поводом којих би требало градити тешње везе.

      Као области у којима Кина и западна алијанса деле заједничке интересе, званичници НАТО пакта су поменули борбу против тероризма, спречавање ширења оружја за масовно уништење и обнову Авганистана.

      Указујући на велика разилажења поводом неких трновитих питања између Кине и НАТО, укључујући и конфликт у Либији, Расмусен је поновио да атлантска алијанса жели да изгради тешње везе са Пекингом.

      Током интервјуа главни дипломата НАТО пакта је такође изнео више детаља о новом оквиру којег тренутно испробава.

      Бомбардерска кампања у Либији, током које су Сједињене Америчке Државе по први пут „селе у задњу клупу” јер су носиоци ове мисије европске нације, могао би бити мустра за будуће операције НАТО пакта упркос слабостима у војним капацитетима Европе, рекао је Расмусен.

___________________________________________________________________________

„Бивши дански премијер је признао критику коју је недавно упутио одлазећи амерички министар одбране, Роберт Гејтс, да је операција у Либији открила недостатке у војним мишићима Европе.“

___________________________________________________________________________

      „Овај модел, у којем европски савезници преузимају на себе више одговорности, могао би да послужи као оквир и за убудуће,” изјавио је он.

      Расмусен је такође поменуо и нека друга питања, укључујући и жељу НАТО да изгради тешње везе са другим међународним силама, као и перспективу за транзицију у Авганистану, али и контроверзни план алијансе за против-ракетну одбрану.

      Бивши дански премијер је признао критику коју је недавно упутио одлазећи амерички министар одбране, Роберт Гејтс, да је операција у Либији открила недостатке у војним мишићима Европе, упркос чињеници да су ратни авиони из Британије, Француске и других европских земаља повели кампању против снага бившег либијског лидер Моамера Гадафија.

      „Операција у Либији је једна позитивна прича о повећаној европској одговорност унутар наше алијансе,” рекао је Расмусен, подвлачећи да је „ова операција такође показала да европским савезницима недостају неки неопходни и витални капацитети.”

      Он је навео да су кључни недостаци европског арсенала: обавештајни подаци, надзирање и снимање терена, додајући да би он „охрабрио” европске владе да се усредсреде на одбрамбене инвестиције у овим областима током наредних година.

      Гејтс је у јуну месецу, у свом опроштајном говору европским савезницима дао озбиљно упозорење да би сама егзистенција НАТО пакта могла бити доведена у питања услед растућег америчког незадовољства због смањивања одбрамбених буџета у Европи и смањивања доприноса колективној трансатлантској одбрани.

      Расмусен је признао да су америчка подршка, која укључује крстареће ракете које су уништиле Гадафијев ПВО систем, затим пуњење авиона горивом у ваздуху и обавештајни подаци са беспилотних летилица били кључни за мисију у Либији, али је такође рекао и да се нада да ће чињеница да су европске нације на крају довеле мисију до успешног завршетка умањити америчку бригу за европску приврженост безбедност у овом региону.

___________________________________________________________________________

„Расмусен је изјавио и да план НАТО пакта да преда одговорност за безбедност у руке авганистанских снага до краја 2014. године остаје на снази упркос знацима јачања талибанских снага, као што су напади на америчку амбасаду и седиште НАТО пакта у Кабулу током ове недеље.“

___________________________________________________________________________

      С обзиром да су Гадафијеве трупе избачене из Триполија и да побуњеници напредују на последња упоришта бившег лидера, Расмусен је потврдио да НАТО гледа како да заврши своју операцију у Либији.

      „Ми смо рекли да смо спремни да помогнемо уколико је наша помоћ потребна - чак смо добили такав захтев - али ја не видим водећу улогу НАТО пакта (у Либији након рата),” рекао је он.

      Уместо овога, НАТО тражи од других међународних организација, као што су Уједињене нације, Европска унија или Арапска лига, да заузму централну позицију у помагању либијским властима током обнове Либије након војних операција.

      Расмусен је изјавио да се нада да ће састанак међународних „пријатеља Либије” - на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку следеће недеље - дати „јасно признање” да је антигадафијевско Национално прелазно веће сада легитимна власт у Либији.

      „Очекујем да ће међународна заједница ојачати своју приврженост новом руководству у Либији и поново потврдити спремност да помогне либијском народу у обнови друштва и асистирати либијском народу током његове мирне транзиције у демократију,” каже генерални секретар алијансе која је у просеку истоварила 200 бомби дневно на ову североноафричку земљу.

      Расмусен је изјавио и да план НАТО пакта да преда одговорност за безбедност у руке авганистанских снага до краја 2014. године остаје на снази упркос знацима јачања талибанских снага, као што су напади на америчку амбасаду и седиште НАТО пакта у Кабулу током ове недеље.

___________________________________________________________________________

„НАТО-ов систем противракетне одбране није уперен против Кине ни против Русије, нити против било које друге земље, осим оних играча који намеравају да нападну нашу територију,” изјавио је он, не прецизирајући ко то жели да нападне НАТО.

___________________________________________________________________________

      Како НАТО полако приводи крају своју мисију, изјавио је он, авганистанским властима би требало више подршке од њихових суседа као што је Кина да би се изградила стабилност у региону.

      Расмусен је демантовао недавне извештаје неких индијских медија да је НАТО дискутовао о сарадњи са Њу Делхијем поводом противракетног штита који би лоцирао и уништавао балистичке пројектиле. Такви преговори се тренутно одвијају само са Русијом, изјавио је он, додајући да се алијанса нада да ће постићи договор са Москвом на самиту који је заказан за следећи мај у Чикагу.

      „НАТО-ов систем противракетне одбране није уперен против Кине ни против Русије, нити против било које друге земље, осим оних играча који намеравају да нападну нашу територију,” изјавио је он, не прецизирајући ко то жели да нападне НАТО.

      „То је одбрамбени систем и ми сматрамо да читав систем можемо учинити много ефикаснијим уколико сарађујемо са Русијом,” рекао је Расмусен.

      Русија је у почетку изразила снажну опозицију против плана са противракетну одбрану, који предвиђа инсталирање батерија са пројектилима-пресретачима и америчке једнице радара високе технологије у источној Европи. Москва тврди да би овакви потези нарушили капацитете њеног нуклеарног одвраћања, пореметили равнотежу сила и започели нову трку у наоружању у Европи.

      Сједињене Америчке Државе су модификовале овај план и НАТО је тражио да Русија буде укључена у њега, подвлачећи да би ПРО могао појачати безбедност обема странама тако што би обезбедио заштиту против напада од стране терориста или неке „неваљале” државе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари