Кинески комунисти имају амбицију да буду лидери савременог марксизма и филозофије

ДИРЕКТИВА ЦЕНТРАЛНОГ КОМИТЕТА ПАРТИЈЕ ОБЈАВИО ДА МАРКСИЗАМ ОСТАЈЕ ВОДЕЋА ТЕОРИЈА КИНЕ

Си Ђинпинг

  • Један од највиших кинеских партијских функционера - Ли Јунишан - позвао Кинезе да изучавају говоре националног лидера, Си Ђинпинга, зато што у себи садрже „саму суштину марксизма, мудрост традиционалне кинеске културе и новаторске и стваралачке мисли партије“

       КОМУНИСТИЧКА партија Кине планира да учврсти своје лидерство у „развоју филозофије и друштвених наука са кинеским особеностима“ - објавила је новинска агенција Синхуа.

       У директиви Централног комитета Компартије Кине се тражи од свих њених структура да се активно баве филозофијом и друштвеним наукама и да их развијају.

       У том документу се указује да ће „само марксизам бити водећа филозофска и друштвено-научна теорија Кине“ и напомиње да то изискује појачавање напора усмерених на „покинезивање, модернизацију и популаризацију марксизма и његово прилагођавање.

 
 

       Директива обавезује и на изучавање „нових партијских теорија“ разрађених након 18. конгреса КП Кине одржаног 2012. године

       Посебно се наглашава: „Академска филозофија и друштвене науке са кинеским особеностима морају у себи спајати достигнућа традиционалне културе земље са страним теоријама и иновацијама у знањима и методима“.

       Један од највиших кинеских партијских функционера - Ли Јунишан - позвао Кинезе да изучавају говоре националног лидера, Си Ђинпинга, зато што у себи садрже „саму суштину марксизма, мудрост традиционалне кинеске културе и новаторске и стваралачке мисли партије“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Драган Ђорђевић's picture
Драган Ђорђевић 14:26 18.05.2017.

  • +30
Voting is closed.

Са теоријским марксизмом је највећи проблем што је јако мали број "стручњака" прочитао Марксова дела. А од оних којима је марксизам намењен - обичним члановима партије и радницима, без велике грешке се може рећи да нико није прочитао ни слово из Марксових књига. Судим по стању у СФРЈ 70-их и 80-их година прошлог века. На Западу су систематски игнорисали марксизам па је јасно да тамо практично нико ништа незна о томе. На Истоку су се тумачи, развијачи и спроводитељи у дело марксизма толико удаљили од Марксових мисли да је велика неправда то што се марксизмом зове оно шта они причају и раде.
Марксова дела сам читао у својим 20-им годинама када сам био убеђени комуниста. Данас 40-ак година касније када нисам комуниста и имам много више животног искуства и знања сматрам да би читање Марксових дела било корисно радозналом духу као и читање дела античких филозофа. Свестан сам да ће коментари на мој коментар, у најбољем случају бити: "излапео чича". Страшно је колико је вулгарни материјализам завладао. Злочин је колико се перфидном пропагандом и застрешивањем људи, млади пре свих онемогућавају да уопште мисле о стварима филозофије. Мислим да је и то један од разлога за епидемију наркоманије.

Посматрач's picture
Посматрач 17:22 18.05.2017.

  • +21
Voting is closed.

Марксизам, античка филозофија, погрешно тумачење и дрога.
Све онако на једном месту, па бирај.
Драгане, вероватно мало и из страха због прогона Марксизма у Србији, а вероватно и због неке личне жалости, нисте били баш до краја отворени нити јасни.
Нисте "излапели старац", али сте се сувише устручавали.
Када би ви неког подржавали, тај не би прошао.
Уосталом, Кинески Маркс није Маркс, него глобалистички пајац. Ту сте у праву што се тиче удаљавања од Марксове теорије.
Српски Маркс је био маскирани лопов, као и све што је у Србију ушло са Запада.
Чак и сам Маркс да је лично дошао у Србију, био би антисрпски.
Зато га Кина и карикира, јер је тако карикиран добар за кинеске масе.
Врло интересантна чињеница је да се Теорија Маркса готово свуда употребила за урушавање држава и народа.
Кина је, позивајући се на Маркса најзад завладала масама и првом приликом се окренула капитализму и против Маркса, задржавајући Марксове теорије прилагођене деловању власти и очувању власти.
На Тјенанмену није деловао Маркс а још мање диктатура пролетеријата. Деловала је војна диктатура и та диктатура је најблаже речено, спасила Кину многих зала. Да је Маркс радио на Тјенанмену, ми би данас од Кине имали више држава него што је то Маркс омогућио да се направи од СФРЈ, или боље речено од српских територија. Делове "националних република", безобразно и силеџијски оформњених на већином српским територијама где је живео српски народ, оформљених уз заштиту Маркса, братства и јединства, подржао је и Запад. Дакле, где им треба, Маркс је био подржан. Западњаци су добро проучили Маркса, насупрот вашој тврдњи да нису. Али су га проучили по принципу "упознај свога непријатеља, да би га лакше савладао".
Што се тиче наркоманије, није ту кривица на филозофској апстиненцији, па ни било каквој пропаганди, него чист ко суза удар профитера кроз уличну понуду дроге.
Мало нескладно поређење, али то исто ради и Кина. Они не нуде дрогу, него јефтин производ. За то користе јефтину кинеску Марксистичку радну снагу.
Хоће ли доћи до судара те јефтине радне снаге и пребогате државе?
100%!
Просладио им се профит, пропаганда и Пут Свиле. Маркс је на тим путевима скрајнут јер нема никакву практичну вредност.

Slobodanka's picture
Slobodanka 20:28 18.05.2017.

  • +2
Voting is closed.

Što se tiče Marksa i njegovog Kapitala onaj filozofski i politički deo je prilično mrzački i tu se vidi agresivna i pomalo mračna lična priroda autora. Treba biti vešt čitalac pa iz onog što je napisao izvući samo ekonomski deo, a to je najvažnije.
Njegova analiza odeljaka društvene reprodukcije i zakonitosti koje ih prate jeste naučno ispravna. Ona je uradjena tako da se ne analizira uticaj spoljne trgovine, nego da se samo posmatra značaj Proiozvodnje sredstava za proizvodnju (Odeljak I) i značaj Proizvodnje sredstava za potrošnju (Odeljak II) i postojanja sklada izmedju njih. Ovde je reč o ukupnoj analizi privredjivanja neke države i kako napraviti taj privredni sistem stabilnim, bez kriza i bez nezaposlenosti. On je na svoj način analizirao krize tadašnje kapitalističke ukupne (društvene) reprodukcije. U Marksovo vreme (1818-1883) i nije postojao ovakav medjusobno veoma povezan i medjusobno zavisan privredni svet i postojale su uglavnom suverene države, ili baš prave kolonije. Spoljnu trgovinu je eliminisao jer polazi od pretpostavke da i ona treba da bude ravnopravna.
Medjutim zbog njegovog pobunjeničkog duha, a i dela normalno on je na Zapadu bio zabranjen. Njegova ekonomska misao jeste poznata na Zapadu, ali se ni ona ne popularizuje jer bi otkrila pravu prirodu njihovih nacionalnih ekonomija.

Vodeći naučnik koji je došao kasnije i koga Zapad jeste cenio jeste Džon Majnard Kejns (1883 - 1846), po njemu se taj pravac u ekonomskoj misli zove kejnsijanizam. On jeste bio veliki naučnik i smatra se tvorcem državnog intervencionizma i moderne makroekonomije. Teorije kriza i privrednog razvoja razmatrali su posle njega i mnogobrojni drugi zapadni autori, a i bivši komunistički. Najbitnije Kejnsovo delo je Opšta teorija zaposlenosti, kamate i novca (engl . The General Theory of Employment, Interest and Money), 1936.
Kejns se nije mirio sa apriornom dominacijom privatno-kapitalističkih interesa u kriznim vremenima niti sa apsolutnom slobodom konkurencije. On je tvrdio i pokušao da dokaže da slobodan tržišni sistem ne teži ravnotežnom stanju, uključujući i punu zaposlenost, već baš suprotno, neravnotežama izraženim krizama i neravnomernim privrednim ciklusima. On jeste izvršio revolucionarno dejstvo u ekonomskoj misli, budući da je doveo u pitanje glavnu pretpostavku dotadašnje makroekonomske teorije. Iz Kejnsove teorije vrlo brzo je izvedena potreba široke državne intervencije, a pre svega fiskalne politike. Kejnsijanizam je vladao makroekonomskim mišljenjem oko pola veka sve do 80-tih godina prošlog veka.
Državni intervencionizam u smislu mešanja države u postojeće ekonomske odnose pojava je više nego karakteristična u čitavom svetu dvadesetih i tridesetih godina ovog veka. Moramo znati da državni intervencionizam ima na raspolaganju više mera, a podrazumeva i protekcionizam u medjunarodnoj trgovini.

Kada se ovo zna onda je jasno zašto je Donald Tramp stekao moćne protivnike već u samoj predizbornoj kampanji jer govorio je i o intervencionizmu države, a to je za onaj veoma mali, ali i najbogatiji deo sveta pretnja za njihove ogromne zarade.
Neoliberalni kapitalizam je itekako dobio maha od 80-tih godina i on je eliminisao i dotadašnji državni intervencionizam, a dotadašnja državna imovina je takodje privatizovana. Tada su zanemarili i Kejnsovo učenje. Patriotizam u smislu izgradnje stabilnog privrednog sistema svoje zemlje porekla (u ovom slučaju SAD) i privatno bogaćenje ne koračaju zajedno, nego su u suprotnosti. Tu su pukli. Svi koji se u SAD žestoko odupiru Trampu rade u korist dalje krize u SAD. Svet bogatih ljudi ne interesuje prezaduženost zemlje i sve manje plate ili nezaposlenost kao problem na nivou države. Oni neće da je Amerika na prvom mestu što je Trampovo vidjenje. Za najbogatije i moćne ljude nije problem ni ako će se država SAD raspasti usled finansijskih i drugih potresa jer oni će se preseliti i privatno u neki stabilniji deo sveta. Zato su sada u SAD u svadji. Zato pucaju od jeda i u EU jer ne znaju u kojo meri će ih pogoditi novi ekonomski i finansijski potezi iz države koja je njima i značajan privredni, trgovinski a i vojni partner.

Zapad ni nekad ni sada ne izbacuje značaj spoljne trgovine, koji je nekad Marksa namerno u svojim analizama eliminisao. Moramo znati da je i u takozvanim liberalnim uslovima spoljna trgovina ipak u nekoj meri pljačka. Najpovlašćenije nacije u toj trgovini imaju zemlje koje su vodeće ekonomske i svetske sile, a ostale kada sebi obezbede neke povlastice u spoljnoj trgovini imaju tek neka mala korisna odstupanja od te medjunarodne pljačke. Kad još postoji i državni intervencionizam nekog veoma krupnog igrača onda ti uslovi medjunarodne trgovine postaju još žešći. Sve to obezbedjuje ogromne zarade za vodeće zemlje.
Sve dok ekspanzionizam vlasnicima multinacionalnih kompanija donosi interesantan profit u Kini i u raznim drugim zemljama sveta, oni se neće vraćati u zemlje svog nekadašnjeg porekla kao šti su SAD i druge zemlje.
Zato se vrši pritisak na Trampa da SAD i dalje vojnim putem ostvaruju dominaciju u svetu, ali to onda prati i širenje njihove ekonomske dominacije tj. ulazak njihovih kompanija u takve zemlje, čitaj pljačke kroz preuzimanje tudjih privrednih resursa i nacionalnog blaga.
Odbacili su i Kejnsa, i sve ostale teretičare privrednih kriza, a pogotovo jasno je da ih i Marks ni slučajno ne interesuje. Mora da ih izludjuje Rusija koja polako, ali sigurno stavlja tačku na taj banditizam.

Nije mi poznato šta će uraditi Kina, ali ako u ovako turbulentnim vremenima mogu da se drže i Marksovih misli o stabilnom privrednom sistemu neće biti puno pogodjeni krizama koje bi došle iz poremećene spoljne trgovine. Male zemlje to sebi teško mogu da obezbede. Drastičan primer takve krize mi znamo jer povišena inflacija i hiperinflacija iz 90-tih je primer teških poremećaja proisteklih iz spoljne trgovine, a nastao na osnovu sankcija UN.
Nadam se da se Kina sprema da u slučaju protekcionizma, namerno izazvanog nekog rata koji bi joj najpre ekonomski štetio, itd. - dakle nadam se da jedan deo njene privrede radi i radiće tako da obezbedjuje unutrašnju stabilnost i bez spoljne trgovine, a to bi ustvari bilo i po Marksovom ekonomskom učenju. Njihovi protivnici (nacionalna ekonomija SAD) tu prednost iz takve osnovne stabilnosti uopšte nemaju, a još je bitno da bogate kompanije još uvek rade u Kini i ne vraćaju se kući. Zatim SAD hoće da se trka sa mnogoljudnom ekonomijom, a takve ekonomije čak ako nastupaju i sa minimalnom zaradom pobedjuju na svetskom tržištu, tj.mogu da istiskuju na svetskom tržištu i neke proizvodjače koji sada postoje i proizvode direktno u SAD. Bitno je koliko će osvojiti svetsko tržište , jer toliko će SAD, a i druge opasne zemlje morati da se povuku.

Zare2's picture
Zare2 00:36 19.05.2017.

  • +1
Voting is closed.

Posmatrac +.

Zare2's picture
Zare2 00:35 19.05.2017.

  • +23
Voting is closed.

Kina je globalista i kapitalisticka,Komunizam im sluzi za varanje naroda..

Посматрач's picture
Посматрач 07:52 19.05.2017.

  • +17
Voting is closed.

Хвала Другом Зарету и Слободанки.
Слободанка, никада нисам био задовољнији после једног правог коментара, него после вашег. Хвала вам на детаљима. Надам се да ће се и ваше наде остварити.
Додуше, ја сам скептик, али то никад не мења чињенице.
Заре2 и ја смо на истој таласној дужини у вези Кине.
Ипак, доспети до оваквих висина тако брзо, као што је Кина урадила, за сваку је похвалу.
Мислим да ће Америка увести протекционизам, али на свој начин, користећи и војну и меку силу. Вероватно не директно и видљиво са својег тржишта, али ће се потрудити да спречи Кину на другим тржиштима.
То су већ нека магловита предвиђања, али посматрајући шта све раде, не би ме изненадило.

Slobodanka's picture
Slobodanka 09:47 19.05.2017.

  • +13
Voting is closed.

Problem privrednog razvoja zemlje Kina ozbiljnije rešava još od 1978.godine. Po komunističkim opredeljenjima Kina je imala i obavezu da svima obezbedi posao, medjutim takvo obećanje nije lako ostvariti ako se zemlja ekonomski sporo razvija. Imali su i politiku jednog deteta od 1979 godine, izuzev na selu gde je ipak bilo dozvoljeno imati dvoje dece, ali samo ako je prvo dete žensko dete. Od oktobra 2015.godine svim porodicama dozvoljeno da imaju dvoje dece, ne više.

Tek 1993.godine su uveli Specijalne ekonomske zone SEZ u kojima su firme sa značajnim učešćem stranog kapitala. Tako je obezbedjen značajan deo privrednog rasta Kine. Kina je sada najbrže rastuća ekonomija i druga svetska privreda. Kina je nastojeći da reši svoje probleme upregle sve i kapitalizam i komunizam i tradicionalnu kinesku mudrost.
Imaju i dalje problem neravnomernog privrednog razvoja jer unutrašnjost Kine je i dalje slabije razvijena, a u priobalnom i južnom delu Kine su uglavnom skoncentrisane nove firme. Zatim državna preduzeća su često u krizi, itd.

Očekujem od 2019 ili 2020 godine da ćemo videti ozbiljniji pad svetske velesile broj jedan. Tome u prilog je sledeće:
- Veoma sporo se u SAD dogovaraju oko neophodnih propisa i zakona. Blokiraju to što jeste po zdravoj logici neophodno, a rade to tako što uglavnom diskredituju i napadaju Trampa. Tramp je pretvoren u dežurno ruglo, a ustvari oni se suprotstavljaju obnovi njihove države SAD.
- Što se tiče ratova u svetu biće usporeni, a baš da će biti zaustavljeni u potpunosti u to ne verujem. Zasad dovoljno je da se postigne da bar ne mogu da ostvare značajne prihode od ratovanja. Mislim na njihovo preuzimanje privrede i nacionalnog blaga u ratom zdrobljenim zemljama, takvog ćara će imati sve manje.
- Bitno je i da se u medjunarodnim plaćanjima sve više istiskuje dolar kao rezervna svetska valuta.

Додај коментар