Кинеска нова година поново је највећа „сеоба народа“ на планети

ЕВРОПУ ЈЕ 2017. ПОСЕТИЛО БЕЗМАЛО 12,5 МИЛИОНА КИНЕЗА, А ДО 2022. ЋЕ ИХ БИТИ 21,8 МИЛИОНА

  • Возовима ради посећивања родитеља и рођака до 16. фебруара ће бити остварено 389 милиона путовања (треба поделити са два: отишао-вратио-се). Авионе ће за новогодишње посете користити 65 милиона Кинеза
  • По свету крстари 129 милиона кинеских туриста, а ово значи да је сваки пети туриста у свету - Кинез. Кинески туристи већ троше више него амерички!
  • Малезија. рецимо, има 28 милиона становника, а седам милиона су - Кинези, а сви они за своју нову годину посећују родбину. Одлазе у суседни град у самој Малезији, у Сингапур, на Тајван или у Кину

Пише: Дмитриј КОСИРЈЕВ, МИА „Русија данас“

        ДО КИНЕСКЕ нове године (16-ог фебруара) остало је само неколико дана, а сеоба неколико стотина милиона Кинеза по планети већ је почела.

        То је највеће премештање становништва на планети. Знатно веће од кретања муслимана Блиског Истока и са севера Африке према Европи.

        За ову „новогодишњу сезону“ предвиђа се премештање по територији саме Кине 2,48 милијарди људи у аутомобилима. Не, нема толико Кинеза, у бројку је унето то што ће сваки Кинез посетити родитеље или рођаке и вратити се у место где живи. Све се, дакле, множи и са два и са три.

        Возовима ће бити остварено 389 милиона путовања (и њих треба поделити са два: отишао-вратио-се).

        Авионе ће за новогодишње посете - родитељима и рођацима - користити 65 милиона Кинеза. Биће и то у доброј мери „миграције“ унутар Кине, али ће бити и много иних који ће из Кине летети у свет који свет више постаје Велика Кина.

        Малезија има 28 милиона становника, а седам милиона су - Кинези, а сви они за своју нову годину посећују родбину. Одлазе у суседни град у самој Малезији, у Сингапур, на Тајван или у Кину.

        Авионима се и из Кине лети према њима. Проблем је само новац, а многи Кинези данас имају много новца. И све више.

        Кинески свет постаје глобалан, а за кинеску нову годину је све исто, по традицији: црвени украси, музика, попусти у продавницама и ресторанима за сународнике... Банкети у породицама и по фирмама...           

        По бриселској статистици, Европу је прошле године посетило 12,4 милиона кинеских туриста, а до 2022-те ће та бројка порасти до 20,8 милиона.

        По свету крстари 129 милиона кинеских туриста, а ово значи да је сваки пети туриста у свету - Кинез.

        Кинески туристи већ троше више него амерички!

        Не, наравно, по једном туристи, већ - као маса.

        Многи Руски свет везују примарно за припадање људи руском језику. Он је обједињујући фактор. А код Кинеза језик није кључни. У Тајланду и Индонезији, на пример, постоји много Кинеза који више не знају свој национални језик. Али, и они су део Кинеског света.

        Можда је тајна у томе што је Кина - посебна цивилизација. са више језика који не разједињују. Нешто као Европа или Индија.

        Кинеску цивилизацију спаја и традиција путовања рођацима. По правилу, млађи путују својим старијим. То је култура, а језик се може и изгубити, па да Кинез остане Кинез.

        Пекиншке власти уопште не стављају на прво место учење кинеског. Али, зато Кина финансира Конфучијеве институте по целом свету. И ради својих исељеника и због странаца.

        У тим институтима се усвајају идеје о томе шта је породица, ша држава, а шата исправан начин живота. То је цео начин размишљања.

        Постоји и култура живљења. Кинески свет обједињује и чувена супа, заједно са око 100.000 јела која Кинезима „познато миришу“.

        Вратимо се новцу.

        И новац је потребан да би се људи једног народа осећали као целина, па макар и били расути по свету.

        Радикални кинески комунисти су се 60-их и 70-их узалуд надали да ће Кинези из света улагати у Кину. Али, чим је - десетак година касније - постало јасно да Пекинг напушта класични комунизам - прве „реке“ новца кренуле су кроз тадашњи Хонгконг. Западни бизнис се укључио тек потом.

        Када неки покушавају да понове „кинески пут“ - припадници те цивилизације им говоре: и не покушавајте. Сви народи и „путеви“ су непоновљиви...

        Стога и Руси треба да определе - шта су посебности Руског света које га чине другачијим и од кинеског и од америчког и од свих осталих...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари