Кина тестирала ракете DF-26 које се сматрају „убицама (америчких) носача авиона”

ПЕКИНГ ЈЕ ПРЕ ДВЕ ГОДИНЕ ПОКАЗАО И DF-21D КОЈА ТАКОЂЕ ЈЕДНИМ ПОГОТКОМ ПОТАПА НОСАЧЕ АВИОНА

  • Старија верзија DF-26 први пут је виђена пре две године – на војној паради у Пекингу - и тада је добила име „Убица Гуама” (најпознатије и највеће америчке војне базе на Пацифику)

          КИНЕСКА армија је у Бохајском заливу тестирала ракете које су већ назване „убицама (америчких) носача авиона”.

         Према речима војног експерта Сонга Жонгпинга чије речи преноси Defense Aerospace, испробаване су ракете DF-26.

         А те ракете – по његовој процени анонимног стручњака којег цитира  Global Times – истовремено могу да угрожвају и носаче авиона и амерички противракетни систем THAAD, који је инсталиран на територији Јужне Кореје.

         Сонг сматра да на такав закључак неизбежно наводе „и место тестирања и тип ракета”. Чак наглашава је избр Бохајског залива „јасна порука Јужној Кореји да је разлог тестирања појава ПРО  на њеној територији, упркос томе што је то стандарни поморски полигон јер се јужно и источно налазе економске зоне других земаља”.

          Кинеско Министарство одбране је саопштило да су тестиране „ракете новог типа” и да је њихова провера дала „очекиване резултате”.

          Почетком фебруара су амерички медији објављивали да је Кина управо тестирала своју најновију високопрецизну балистичку ракету DF-16 која може озбиљно угрожавати и Јапан и саме САД.

          DF  је скраћеница од Dong Feng, што на кинеском значи – Ист

          Старија верзија DF-26 први пут је виђена пре две године – на војној паради у Пекингу - и тада је добила име „Убица Гуама” (најпознатије и највеће америчке војне базе на Пацифику).

          По њеном донекле „извијеном носу” – неки експерти су извели закључак да располаже системом навођења на циљ у завршној фази лета.   

          На истој паради је била показана и противбродска  балистичка ракета DF-21D, за коју се такође тврди да је у стању да једним поготком потопи носач авиона.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари