Кина поново затражила од Сеула и Вашингтона да антиракетни систем THAAD уклоне из Ј. Кореје

ПЕКИНГ ПРОТИВ СЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ ТРАЖИ КОМБИНАЦИЈУ САНКЦИЈА И ПРЕГОВОРА

        КИНА је данас саопштила да је уложила оштар протест Сеулу због распоређивања америчког антиракетног система THAAD у Јужној Кореји, као одговор на нове нуклеарне пробе Пјонгјанга.

        „Још једном тражимо од Јужне Кореје и САД да озбиљно схвате забринутост по питању безбедности и интересa Кине... да обуставе распоређивање које је у току и да уклоне опрему о којој је реч“, изјавио је данас портпарол министарства спољних послова Кине Генг Шуанг.

        Јужна Кореја је саопштила данас да је војска САД завршила постављање додатних батерија система THAAD на југоистоку земље.

        THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense) се обично састоји од шест лансера са 48 пројектила, али су до сада само два лансера оперативна.

        Истовремено је Кина је апеловала да Савет безбедности УН мора да реагује „усвајањем неопходних мера“ против Северне Кореје. Шеф кинеске дипломатије Ванг Ји је рекао да су санкције само половина решења а да се друга половина односи на дијалог и преговоре.

        „Само уз ангажовање обе полуге истовремено деблокираћемо нуклеарно питање на полуострву... Ниједну од њих не би требало игнорисати“, рекао је Ванг.

        САД су предложиле увођење ембарга на нафту Северној Кореји као и забрану извоза текстила те земље, наводи се у нацрту резолуције УН који је синоћ достављен чланицама Савета безбедности УН.

        Нови нацрт резолуције о увођењу оштријих санкција Северној Кореји уследио је након што је та земља 3. септембра извела шесту нуклеарну пробу хидрогенске бомбе.

        Тој земљи је ранијим резолуцијама и касније међународним санкцијама забрањен нуклеарни програм, као и програм производње балистичких ракета.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари