Кина ће - суочи ли се са одливом капитала - распродавати америчке државне обвезнице

КИНЕСКЕ БАНКЕ ОБАВЕЗАНЕ ДА ЦЕНТРАЛНОЈ БАНЦИ ПРИЈАВЉУЈУ СВЕ ТРАНСАКЦИЈЕ ИЗНАД 7.100 ДОЛАРА

  • Установљене су квоте од 50 хиљада долара годишње по човеку за куповину стране имовине, нарочито непокретности, још ће грађани одсад бити принуђени да поштују и драконске прописе који их обавезују на откривање информација
  • Фактички, Кинези ће одсад моћи да троше новац у иностранству на туризам, студирање, пословна путовања и здравствене услуге. То значи да им је ограничена и свака куповина офшор имовине

        ПРОШЛЕ недеље је званични Пекинг наложио банкама да пријављују Народној банци Кине све новчане трансакције веће од 50.000 јуана (7,1 хиљада долара.). Раније се захтев тицао само износа већих од 200 хиљада јуана.

        Прекограничне трансакције физичких лица веће од 20 хиљада јуана такође морају бити пријављене регулатору.

        Затим је, већ следеће ноћи, кинески монетарни регулатор - Државна управа за контролу промета стране валуте (SAFE) - обзнанила нова ограничења чији је циљ затварање рупа за прање новца и незаконито изношење капитала у иностранство.

        Задржане су квоте у износу 50 хиљада долара годишње по човеку, које се тичу куповине стране имовине, нарочито непокретности, још ће грађани одсад бити принуђени да поштују и драконске прописе који их обавезују на откривање информација.

        Купци девиза ће приликом трансакција морати да наведу како планирају да искористе новац. Осим тога, становници континенталне Кине ће бити ограничени приликом коришћења стране валуте за куповину непокретности у иностранству, хартија од вредности, за осигуравајућа и инвестициона улагања.

        Одсад ће Кинези моћи да троше новац у иностранству на туризам, студирање, пословна путовања и здравствене услуге.

        То значи да је ограничена свака куповина офшор имовине.

        Стручњаци истичу да ће увођење таквих ограничења довести до још паничнијег одлива капитала и да зато Пекинг сигурно неће постићи свој главни циљ. Државни медији наводе да су уведене „тајне мере контроле“ у покушају да се изглади ситуација, али да то још не даје жељене резултате.

        Зато су два дана након увођења ових правила кинески регулатори решили да се не шале са неодређеним дефиницијама.

        Власти су признале да су проучавале „могуће сценарије динамике девизног курса и одлива капитала у 2017. години на основу модела, стрес-тестова и истраживања“ и да припремају „планове за случај непредвиђених околности“, наводи Bloomberg.

        Међу тим плановима фигурира предлог појединим земљама, као што су Турска и Венецуела, да конвертују део девизних резерви у јуан.

        Што је још важније, Кина је најавила могућност смањења резерви пласираних у америчке државне обвезнице. Ниво смањења зависиће од динамике одлива капитала и интервенција на тржишту. Другим речима, то је најнегативнији сценарио, мада многи економисти истичу да је сасвим реалан.

        Судећи по тону у изјавама и активном раду на поменутом плану, Пекинг ће управо тако и поступити, ако јуан настави да пада.

        Не чуди што је после тих изјава јуан почео нагло да расте, вративши се на 6,95 за долар. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

pravi pera's picture
pravi pera 16:27 10.01.2017.

  • +2
Voting is closed.

Bravo Kinezcani, tako treba!

arkadije's picture
arkadije 18:29 10.01.2017.

  • +2
Voting is closed.

Trzaji ocajnika ....

misko's picture
misko 22:24 10.01.2017.

  • +5
Voting is closed.

Ako počnu da prodaju obveznice ode dolar u propast. Samo i kinezi će mnogo da izgube i tu su oni vezani u čvor.Da sam na mestu kineza UNIŠTIO bih dolar PO SVAKU CENU, prihvatio sopstvene gubitke i nastavio da RADIM, jer kinezi RADE ko crnci za razliku od amerikanaca. Ako je cena izbegavanja STVARNOG rata i trgovinske propasti, gubitak rasta i i umeren pad standarda , ta cena je mala u odnosu na dobitak bacanja glavnog protivnika na kolena i to za DUGO VREMENA.Amerika se NEMOŽE opooraviti ako im kinezi vrate PAPIRE.Mogu i da porodaju te obveznice i kupuju imovinu po svetu ( što kinezi već dugo rade) ali je potrebno konačno prelomiti i gurnuti sve to djavolje seme u furunu.Od togas kina nikako neće imati koristi ako se bude pridržavala američkog scenarija sa tim papirima.

Zare2's picture
Zare2 02:00 11.01.2017.

  • +2
Voting is closed.

Kinezi nisu znali za poslovicu: Ko sa djavolom tikve sadi..

Додај коментар