Бурне реакције у Кини на Трампово поверење доказаном опоненту Кине Питеру Навару

КИНЕСКИ МЕДИЈИ ТВРДЕ ДА ПЕКИНГУ НИЈЕ ДО СМЕХА, АЛИ СУ ЗА ПАРИРАЊЕ „ТРАМПОВОЈ ЛИНИЈИ”

Питер Наваро

          ДОНАЛД Трамп је најавио да ће под његовом влашћу шеф Националног трговинског савета бити економиста Питер Наваро, познати поборник оштрих мера у односима са Кином.

          Наваро има 67 година и професор је Университета Калифорније.

          Аутор је више књига посвећених Кини. Најпознатија му је изашла под насловом:  „Смрт од Кине: Како је Америка изгубила своју производну базу“. У њој привредну експанзију Кине проглашава за „економски рат“ којем се Американци морају оштро супротставити.

          С обзиром на све ово, није никакво изненађење што је Наваров о именовање изазвало бурне реакције у кинеским – и приватним и државним – медијима.

          Примера ради, лист China Daily је објавио:

          „Када појединци – попут Навара. који има изразите предрасуде уперене против Кине – добијају функције у будућој америчкој администрацији – онда није до смеха“.

          Званични лист Кине „Женмин Жибао“ нешто је суздржанији, али је ипак оценио да Наваров узлет „није позитиван сигнал“.

          Генеално, кинески медији наглашавају да је наворово именовање корак који може покварити односе две земље и указују да су две највеће економије света данас повезаније него што су икада биле.

          Кинески Global Times у подозрењима и упозорењима иде можда најдаље:

          „Кина се мора суочити са реалношћу. Трампов тим ће се држати оштре линије у односима са Кином. Зато не смемо имати никаквих илузија и морамо се припремити за одбијанје офанзивних налета Зрампове владе“.

          Global Times је уверен да је Кина довољно моћна да се супротстави Трамповом притиску, али прогнозира – Пекинг ће тек морати да се навикава на напетост у односима двеју земаља.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари