Британци узалуд у Хонгконгу против Кине троше своје „грађанске активисте”

ПОКУШАВАЈУ ДА ИЗНУДЕ ОСТАВКУ ЧОВЕКА КОЈИ ЈЕ ЊИХОВУ ТРОЈИЦУ ОТПРЕМИО У ЗАТВОР

         ВИШЕ хиљада грађана протестовало је данас у Хонг Конгу због тога што, како наводе, влада тог полуаутономног кинеског града, коју Пекинг подржава, користи судове за обрачун с политичким противницима.

         Демонстранти су носили транспаренте с позивима на неприхватање “ауторитарне владавине” и захтевом да градски секретар за правосуђе Римски Јуен поднесе оставку, наводи Асошиејтед прес.

         Они су навели да је Јуен срушио владавину права у Хонг Конгу када је тражио ревизију пресуде тројици демократских активиста, после чега су они осуђени на затворске казне.

         Апелациони суд Хонг Конга осудио је средином августа активисте Џошуу Вонга, Нејтана Лоа и Алекса Чоа на шест, осам и седам месеци затвора, пошто је преиначио првобитну пресуду нижег суда којом они нису били осуђени на затворске казне.

         Вонг, Ло и Чо осудјени су због организовања незаконитог скупа у септембру 2014. у Хонг Конгу, који је распламсао 79-дневне ненасилне демонстрације из којих је израстао “Кишобран покрет”, који се, између осталог, противи намери Пекинга да утиче на формат избора у Хонгконгу.

         Организатори су саопштили да је на данашњем протесту било 40.000 људи, док је полиција навела да је учествовало 4.300 грађана.

         Данашње демонстрације одржане су у дану када Кина слави 68. годишњицу свог оснивања.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Adios Amigos's picture
Adios Amigos 20:09 01.10.2017.

  • +1
Voting is closed.

Hong Kong je moderna zapadna drzava nespojiva sa azijatskom despotijom kakva je Kina. Sacuvaj Boze, jadni ti ljudi tamo.

Padre's picture
Padre 23:21 01.10.2017.

  • +18
Voting is closed.

Dobro, odlući već jednom, ili je komunistićka diktatira, ili je despotija, ne može i jedno i drugo!U stvari, kodtebe može, kao što mogu "fašistićki komunisit" i slično.Malo vam ponestaje izraza!

Adios Amigos's picture
Adios Amigos 08:05 02.10.2017.

  • +1
Voting is closed.

odluci i ti sta hoces ? Komunisti iz Pekinga cim su ustolicili svog coveka u hong Kongu odma su poceli da uticu na rad sudova. Ali ostavimo sad komuniste i Kinu i reci mi ovako principijelno, kad ides na sud ocekujes neku pravu jel tako ? Da li bi zelelo da ti se sudi po zakonu ili kako partija X kaze ?

Da li bi voleo da zivis u zemlji gde ne smes da zucnes protiv vlasti. Cisto sumnjam.

I sta je Kina onda nego despotija i to komunistickog tipa.

Додај коментар