Британци узалуд у Хонгконгу против Кине троше своје „грађанске активисте”

ПОКУШАВАЈУ ДА ИЗНУДЕ ОСТАВКУ ЧОВЕКА КОЈИ ЈЕ ЊИХОВУ ТРОЈИЦУ ОТПРЕМИО У ЗАТВОР

         ВИШЕ хиљада грађана протестовало је данас у Хонг Конгу због тога што, како наводе, влада тог полуаутономног кинеског града, коју Пекинг подржава, користи судове за обрачун с политичким противницима.

         Демонстранти су носили транспаренте с позивима на неприхватање “ауторитарне владавине” и захтевом да градски секретар за правосуђе Римски Јуен поднесе оставку, наводи Асошиејтед прес.

         Они су навели да је Јуен срушио владавину права у Хонг Конгу када је тражио ревизију пресуде тројици демократских активиста, после чега су они осуђени на затворске казне.

         Апелациони суд Хонг Конга осудио је средином августа активисте Џошуу Вонга, Нејтана Лоа и Алекса Чоа на шест, осам и седам месеци затвора, пошто је преиначио првобитну пресуду нижег суда којом они нису били осуђени на затворске казне.

         Вонг, Ло и Чо осудјени су због организовања незаконитог скупа у септембру 2014. у Хонг Конгу, који је распламсао 79-дневне ненасилне демонстрације из којих је израстао “Кишобран покрет”, који се, између осталог, противи намери Пекинга да утиче на формат избора у Хонгконгу.

         Организатори су саопштили да је на данашњем протесту било 40.000 људи, док је полиција навела да је учествовало 4.300 грађана.

         Данашње демонстрације одржане су у дану када Кина слави 68. годишњицу свог оснивања.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари