Кина прави своју онлајн енциклопедију са 300.000 одредница

ЗА РАЗЛИКУ ОД ВИКИПЕДИЈЕ, НЕЋЕ МОЋИ ДА ЈЕ СВАКО ДОПУЊАВА И УНОСИ ИЗМЕНЕ

        КИНА прави своју верзију бесплатне онлајн енциклопедије, сличну Википедији, која ће, међутим, вероватно имати само званичну верзију осетљивих историјских догађаја без могућности да добровољци пишу или уређују сајт.

        Научници и стручњаци које је изабрао Пекинг једини ће имати могућност да уносе податке, што је још један показатељ напора кинеске власти да контролише информације доступне на интернету, наводи АП.

        Пројекат израде онлајн енциклопедије са око 300.000 одредница предводи одељење за пропаганду владајуће Комунистичке партије.

        Један од уредника Дјијанг Лидјун изјавио је да ће онлајн Кинеска енциклопедија бити највише усредсређена на теме које се вероватно неће мењати, пре него на недавне догађаје, као и на ствари које имају академску вредност.

        Википедија на кинеском језику сада није у целости доступна у Кини.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

misko's picture
misko 23:28 04.05.2017.

  • +1
Voting is closed.

PA I potrebna JE ODREDJENA KONTROLA onoga što se unosi zato što se MNOGO LAŽE U ZADNJE VREME ZA PARE PA TAKO I PO ENCIKLOPEDIJAMA POČINJE DA SE PIŠE LAŽNA ISTORIJA I SPEKULATIVNA "NAUKA". MNOGO JE PREVARE I ZATO TREBA DA SAMO LICENCIRANI PRIZNATI STRUČNJACI UREDJUJU TAKVE PROJEKTE, JER SE NAMERNO LJUDI ČESTO DOVBODE U ZABLUDU AKO JE PREPUŠTENO UREDJIVANJE BILO KOME BEZ IMENA I BEZ REPUTACIJE.

Додај коментар