Хаменеји увео Ахмадинеџада у једну од најутицајнијих структура Ирана

БИВШИ ПРЕДСЕДНИК ИРАНА ДОБИО СТАТУС КОЈИ МУ ОБЕЗБЕЂУЈЕ ДРЖАВНУ ЗАШТИТУ И ИМУНИТЕТ

  • Постао члан Савета за утврђивање политичке сврсисходности на чијем челу је његов претходник Али Рафсанџани

         БИВШИ председник Ирана Махмуд Ахмадинеџад добио је државни имунитет јер је постао члан једне од најутицајнијих организација у Исламској Републици

         Показало се, штавише, да је дојучерашњи председник Ирана неуништив политичар. Само пре недељу дана прорицали су му само функцију оснивача и шефа међународног  приватног техничког униварзитета, али га је врховни лидер Ирана ајатолах Али Хаменеји именовао за члана Савета за утврђивање политичке сврсисходности.

         То је веома утицајна организација која се бави решавањем конфликта између парламента и надпарламентарног религиозног Надзорног уставног савета који има право да враћа на дораду законе и чак да иницира промене Устава.

         „Ајатолах Хаменеји повукао је генијалан потез именујући Ахмадинеџада у овај савет јер га је на такав начин заштитио од беса либерала. Бивши председник има веома много противника међу присталицама демократизације земље. Они су чак спремни да га растргну уколико им се за то пружи могућност” сматра директор Центра да изучавање савременог Ирана Раџаб Сатаров.

         Бес либерала изазван је, сматра овај експерт, увођењем оштрог курса борбе са Западом и против западних санкција против Техерана.

         Да је ајатолах оставио Ахмадинеџада на милост и немилост његовим противницима, то би довело до дестабилизације унутрашњих прилика у земљи.

         „Техеран у свом окружењу осећа велико непријатељство и плаши се да сваки скандал може бити искоришћен против њега. А одлука о постављењу Ахмадинеџада говори да ајатолах не расипа кадрове”, објашњава шеф делегације Савета Федерације РФ у Азијској парламентарној скупштини Рудик Искужин.

         Укључивање у савет Ахмадинеџаду даје статус човека који је под државном заштитом. Међутим, његово именовање је донело корист и самом савету јер ће однос снага у њему сада бити избалансиран, сматрају стручњаци.

         „Бивши председник је патрон Комитета чувара исламске револуције која је економски и политички најјача организација у Ирану. Пошто је на челу Савета за сврсисходност давнашњи противник Ахмадинеџада и бивши председник Али Рафсанџани, увођење нове силе избалансираће рад овог органа, јер ће обе фракције балансирати”, каже сарадник Института Руске академије наука за исток Владимир Сажин.

         Давањем новог посла Ахмадинеџаду ајатолах Хаменеји је још једном показао да реално управља земљом.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Џо's picture
Џо (није потврђен) 02:05 07.08.2013.

  • +40
Voting is closed.

Свака част што се покушали правилно пресловити име иранскго ајатолаха. Само једна мала исправка да будете савршени. Прво "а" у перзијском се чита као "о" углавном, значи ајатолах Хоменеји. И бољи сте од свих српских медија.

Angela's picture
Angela (није потврђен) 03:01 07.08.2013.

  • +38
Voting is closed.

Liberali su zlo ne samo u Iranu, nego i u Rusiji, kod nas i u svim drzavama gde postoje liberali koji rade za interese US, Engleske, odnosno zapada. To su jednostavno receno:izdajice svoje zemlje. Ne znam odakle je clanak prenesen, koji su to izvori, ali u njemu ima nota negativnosti prema Ahmadinedzadu. On je inzenjer po profesiji, bio je profesor na fakultetu, veoma je obrazovan i planirao je da se vrati u nauku i na fakultet. Ali oni koji vladaju zemljom su smatrali da je potrebniji na drugom mestu. Od koga Ahmadinedzadu treba zastita i imunitet????? Nije on ratni zlocinac????? Od USrA? Ovaj clanak je iz zapadne stampe prenesen. Ameri bi da mogu, obesili bi ga ili strpali u neki od njihovih kazamata zvanih Gvatenamo.Jer tamo trpaju one koji se protive njihovoj krvavoj hegemoniji.

Милутин's picture
Милутин (није потврђен) 03:49 23.08.2013.

  • +17
Voting is closed.

Драга колегинице,

Слажем се у потпуности са Вашом оценом Др. Ахмадинеџада, као и његових и наших заједничких непријатеља. Ретко коме се лично дивим као њему. Високо образован, широких погледа, јаког карактера, имао је поштење и чврстину да, на пример, јавно укаже на тачан извор великог дела светких проблема - ционистичку творевину у Палестини и њену етничку банду која је иза власти данас у свим западним неоколонијалним државама.

Затим, само потражите на google.com,

https://www.google.com/search?output=search&sclient=psy-ab&q=murder+of+I...

где ћете видети да је управо та багра већ успела да изврши атентате на неколико иранских научника - и то и у самом Ирану.

Из тих разлога, лична заштита Ахмадинеџаду је заиста више него потребна.

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 07:48 07.08.2013.

  • +34
Voting is closed.

Bivsi predsednik Irana je jedan od tvoraca novog svetskog poredka.
Na vlast su ga postavili njegova Masonska braca.
Ko god ima bilo kakvu vlast na svetu znajte da je sumnjivih manira.
Ovaj svet je pun lazi i prevara rece Isus.

Милутин's picture
Милутин (није потврђен) 04:03 23.08.2013.

  • +16
Voting is closed.

Ово о некаквој тобожњој вези Масона (!) са Ахмадинеџадом је у најблажем случају преузето из неког тешког бунила, а у најгорем неодговорна клевета...

Додај коментар