Влада „предложила“ да не дају паре Војводини

ПОСЛАНИЦИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ОДБИЛИ ВОЈВОЂАНСКИ ЗАКОН

         Скупштинска већина у српском парламену није гласала за измене  Закона о буџетском систему, које је предложила војвођанска скупштина.

         Изменама тог закона Војводина је тражила да се пропише да покрајини иде седам одсто укупних, а не пореских прихода из буџета Србије, како је прописано последњом изменом закона у септембру.

         За њихов предлог гласало је само 15 посланика, а Влада Србије је парламенту раније доставила мишљење у коме му предлаже да не прихвати тај предлог.

         У образложењу тог предлога Влада Србије је, поред осталог, навела да кључне мере фискалне консолидације на приходној страни представљају повећање пореских прихода кроз повећање пореских стопа, па на тај начин укупни трансфер Војводини, али и остали део буџета те покрајине, прати и кључне промене у фискалној политици.

         Током дебате, пре гласања, Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор рекао је да је убеђен да се септембарским изменама закона разводњава уставна гаранција од седам одсто средстава који из државне касе треба да оду у Војводину, а да се предлогом те покрајине читава прича враћа у уставне оквире.

         "Чули смо реченице које покушавају гурати проблем у сферу финансија, али ово није финасијски већ уставно-правни проблем. Ово није питање фискалне консолидације, већ поштовања онога што пише у Уставу", навео је Пастор.

         Он је тада рекао и да је и поред тога што је јасно да предлог покрајинске скупштине о измени Закона неће добити подршку у републичком парламенту, том расправом ипак је направљен искорак да се питања финансирања Војводине могу решавати у институцијама система.

 

Извор: Факти/ Агенције

Категорије: 

Коментари