У српским књижарама „Воли свој живот“ - роман „маме“ купохоличарке Беки Блумвуд

ДЕЛА СОФИ КИНСЕЛА ПРЕВЕДЕНА НА 40 ЈЕЗИКА И ПРОДАТА У 60 МИЛИОНА ПРИМЕРАКА

* Двоје љубавника, Ава и Мет, откривају да упркос љубави не воле живот свог партнера и ту долази до разлаза. Може ли та љубав да се ипак спасе, шта се догађа са њеним и његовим пријатељима и када ће Ава да заволи свој нови живот - нека су од бројних питања на које Кинсела налази одговоре...

* Првих шест наслова је објавила под својим крштеним именом Медлин Викам а наставила је под псеудонимом Софи Кинсела. Софи јој је средње име, а Кинсела - презиме мајке

___________________________________________________________

       МНОГЕ српске читатељке сигурно са нестрпљењем чекају нову књигу о доживљајима купохоличарке Беки Блумвуд пошто су до сада имале прилику да прочитају у српском преводу већ девет њених авантура из тог серијала, а у међувремену, британска списатељица Софи Кинсела је ове године написала "независни" роман "Воли свој живот".

       Српска издавачка кућа "Лагуна", која од почетка прати ову списатељицу,захваљујући сјајној преводитељки Александри Чабраја и сада се постарала да ново дело омиљене ауторке стигне ,веома брзо , након оригиналног издања, за зимске празнике, до наших читатељки.

       Кинсела (1969.) је своју прву књигу објавила са само 24 године и од тада је успела да објави, осим серијала о купохоличарки,још девет романа али и дела намењена младима и деци као и приче.

       Студирала је на Оксфорду економију и филозофију, а затим је неко време радила као новинар за економске и финансијске теме. Тако је и почела своју литерарну каријеру са купохоличарком јер јој је та област била блиска.

       Убрзо је прихватила да пише и на друге теме пре свега забавне и радо читане љубиће. Првих шест наслова је објавила под својим крштеним именом Медлин Викам а наставила је под псеудонимом као Софи Кинсела. Софи јој је средње име а Кинсела презиме њене мајке.

       Током протеклог периода њене књиге су преведене на 40 језика, исто толико, али милиона примерка је продато у 60 земаља и популарност јој само расте јер нема баш неку озбиљну конкуренцију када је реч о романтичним, смешним, искреним, веома спретно компонованим оно што се назива љубавним причама.

       Њу подједнако цене и критичари јер један доста "озлоглашен" жанр, све време, веома вешто, држи на завидној висини.

       Свака књига јој се одмах по објављивању нађе на бестселер листама у свим енглески говорећим земљама. Веома спретно одржава и свој веб сајт  (www.sophiekinsella.co.uk) на коме можете сазнати све што још желите да знате о овој списатељици.

       О њеном роману "Воли свој живот" за који је написала да га је писала у самоизолацији током протеклог лета критичари су дали веома позитивне оцене и то из еснафских листова када су у питању књиге.

       Тако је "Паблишер викли" оценио да је дело "очаравајуће", јер у "Кинселиној мудрој љубавној причи о природи компромиса смењују се урнебесни хумор и тренуци који ће нам стегнути срце. Ова живахна романтична комедија је прави хит".

       У тексту у "Киркус ривјуу" је сажето представљена ова књига као "дирљива прича пуна згода и незгода о томе шта је потребно за трајну љубав између двоје људи који воде различите животе".

       Представљајући се читаоцима, ауторка је написала на свом сајту да воли писати "независне" књиге иако су јој њени јунаци из серијала о купохоличарки веома драги и уз пут најавила да јој се следећи наслов враћа њима. Међутим, како је признала Кинсела, књиге попут "Воли свој живот" је приморавају да осмисли нове ликове и нову тему примерену њима.

       Тако је у овом делу главна јунакиња Ава са својим псом Харалдом и нараторка која описује своје три најдраже пријатељице да би на тај начин читаоце увела у свет лондонске средње класе која пристојно живи али мора да води рачуна о својим издацима. То их не спречава да траже мушко друштво путем интернета са веома лошим резултатима па Ава одлучује да оде током лета на курс креативног писања у Италију.

       Тамо среће мушкарца као из својих снова и упркос чињеници да уопште не знају ништа једно о оном другом рађа се љубав која се наставља у Лондону али...

       Двоје љубавника, Ава и Мет, откривају да упркос љубави не воле живот свог партнера и ту долази до разлаза. Може ли та љубав да се ипак спасе, шта се догађа са њеним и његовим пријатељима и када ће Ава да заволи свој нови живот - нека су од бројних питања на које Кинсела налази одговоре...

       Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари