У продаји монографија Момчила Петровића „Коју славу славиш“

ПРАЗНИЦИ ПРЕДСТАВЉЕНИ ПО ГРУПАМА – ГОСПОДЊИ, БОГОРОДИЧИНИ, АНЂЕОСКИ, ПРОРОЧКИ...

Момчило Петровић

* У другом делу књиге објашњено порекло великих православних празника и на занимљив начин представљена житија светаца који се у Србији поштују и празнују. На крају књиге дат је потпуни списак свих Срба који су проглашени за светитеље - од краља Јована Владимира (владара Дукље у другој половини X века) до наших дана

* Аутор у књигу укључио и детаљне описе како се припремају обавезно кољиво (кувано жито) и славски колач

________________________________________________________________

       ЕВО књиге која је требало да давно буде објављена, али је добро да је барем сада  стигла у књижаре, да би они који тек почињу да славе породичне крсне славе, добили прецизне информације о том јединственом српском обичају.

       Ради се о монографији "Коју славу славиш" Момчила Петровића (1959,) новинара у издању "Лагуне".

       Петровић је добитник бројних признања за репортаже објављиване у дневним и недељним новинама, али се бавио и писањем прича и романсираних биографија.

       Аутор се изузетно добро обавестио, из импозантне библиографије, о темама које би требало да упозна сваки Србин да је похађао веронауку, укинуту по доласку комуниста на власт.

       Ово је, како је објаснила уредница Дубравка Драговић Шеховић,"прегледна и свеобухватна књига о српским славама".

       Она сматра да је дело и "поуздан водич кроз историју хришћанства".

       "У првом делу су на популаран начин описани порекло обичаја, симболика славе, њен значај, правила прослављања, која је прописала Српска православна црква, као и најћешће грешке које се притом праве", написала је уредница.

       "У другом делу аутор објашњава порекло великих православних празника и на занимљив начин представља житија светаца који се у Србији поштују и празнују“ - истакла у пропратном тексту уредница и додала да је на "крају књиге дат потпуни списак свих Срба који су проглашени за светитеље - од краља Јована Владимира (владара Дукље у другој половини X века) до наших дана."

       У уводу књиге аутор је веома сажето препричао Стари завет до појаве Исуса Христа, затим ширење хришћанства да би у оквиру овог дела описао покрштавање Срба.

       Следи поглавље "Слављење слава" - од тога како су настале (Одабрани су свеци-заштитници на чији су празник бивала покрштена племена или саме породице), преко ритуала који прате припрему и одржавање слава, до славских реквизита и најчешћих грешака које се праве током одржавања слава.

       Наредних десет поглавља који заузимају највише простора у овом делу је посвећено празницима по групама (Господњи, Богородичини, Анђеоски, Пророчки, Апостолски, Светих отаца, Свештеномученички, Празници преподобних, праведних, чудотвораца).

       Аутор није пропустио да поред наведене библиографије, којом се служио током писања књиге, укључи и детаљне описе како се припремају обавезно кољиво (кувано жито) и славски колач - два незаобилазна састава славске трпезе.

       Изузетно корисно за домаћице које нису "наследиле" ове рецепте.

       Књига је обогаћена бројним илустрацијама (фреске и иконе) у колору, позајмљеним из манастира Високи Дечани.

       Вера Кондев 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари