„Свеска са рецептима“ – француски роман о кулинарском мајсторству и односима оца и сина

АУТОР ЈЕ ЖАКИ ДИРАН КОЈИ ЗА „ЛИБЕРАСИОН“ ПИШЕ УКУСНЕ КУЛИНАРСКЕ ХРОНИКЕ

* Диран пише о Анрију, самохраном оцу-кувару који је то постао јер је био сиромашан и није могао да се школује, али је својзанат довео до савршенства, и о његовом сину, који је уз оца страсно заволео кување, али жели да оствари његов сан да буде образован

________________________________________________________

       ТЕМА о односима очева и деце веома је често била присутна у многим књигама, драмама, филмовима и тв серијама, а протекле године појавио се на нашим екранима филм „Викенд са ћалетом“ који је проглашен за најгледаније домаће филмско дело у 2020 . години.

       У међувремену је "прерастао" у тв серију од седам наставака и од 25. јануара сваког понедељка се може гледати по један наставак. Постоји варијанта и да се свих седам наставака гледају у "пакету" али то се посебно плаћа.

       Док гледате ову домаћу варијанту на тему односа оца и сина стоји вам на расположењу нова књига "Свеска са рецептима" француског писца Жакија Дирана у издању "Лагуне".

       За мене је права посластица ако ми у руке стигне неко књижевно дело писца кога до сада нисам срела и које је по мом мишљењу завредило да буде препоручено као што је случај са овим романом.

       Диран до сада није био превођен код нас а подаци о њему су веома штури.

       Рођен је 1963. а по занимању је новинар  који, према његовом речима на крају књиге, "већ скоро две деценије крстари Француском у потрази за укусним кулинарским хроникама за лист "Либерасион", а суботом води емисију на телевизијском каналу за културу".

       Своје изузетно познавање кулинарства искористио је за писање романа"Свеска са рецептима" који је дирљива ода љубави између оца и сина и њихове обостране љубави према кулинарству.

       Као мото за овај роман аутор је одабрао речи Пјера Гањера, једног од познатих шефова кухиње , „Цео мој живот се одвија по истом рецепту, успони и падови се смењују из дана у дан“.

       По том "рецепту" одвија се и прича о Анрију, самохраном оцу-кувару који је то постао јер је био сиромашан и није могао да се школује, али је свој"занат" довео до савршенства и сину, који је уз њега страсно заволео кување, али жели да оствари очев сан да буде образован.

       „Свеска са рецептима је више од романа, ово је књига о невероватној љубави према кулинарској уметности и занимању које захтева да се сваке вечери коцкамо својим животом пред гостима" - оцењено је у листу „Телерама“, док је часопис „Култура хране“" назвао ово дело „омажем свим куварима који толико желе да испричају, али не налазе праве речи“.

       Зато је Диран који, несумњиво, поседује и знање писања и уметност кулинарства написао овај роман у који је укомпоновао дирљиве разговоре оца и сина али и повиње јела због којих читаоцу полази вода на уста.

       Вера Кондев 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари