„Шифра уцена“ – амерички роман о Трамповој женидби совјетском шпијунком

ТРАМП ЈЕ У РОМАНУ „ЕНТОНИ КРЕЈГ“, А ЊЕГОВА ПРВА ЖЕНА – ЧЕХИЊА ИВАНА - ЕЛЕНА

* Роман се враћа у 1968. годину да би аутор испричао фиктивну младост Елене (Иване) коју је (наводно) запазио руски тајни агент Сергеј Сорокин и заврбовао је да похађа школу за "ластавице" како су називане девојке коришћене за "секс шпијунажу" да би њихове "жртве" могле доцније да буду уцењиване

___________________________________________________

       АКО вас до сада нису занимала политичка збивања у Сједињеним Америчким Државама (САД) свакако сте са занимањем пратили последње дане Доналда Трампа као председника јер су се замало претворили у озбиљан сукоб између његових присталица и Националне гарде и полиције која се појавила да одбрани амерички Конгрес.

       Ситуација се смирила, али и сада ми је било интересантно да прочитам роман „Шифра уцена“ (у енглеском оригиналу „Тајна птице водомар“) у коме се на фиктивни начин аутор бави односима САД и Русије.

       Пошто је роман у Америци изашао из штампе 2018. (српски превод 2020. године  у издању "Вулкана") аутор је захтевао да му се не наводи име већ да пише само Анонимус. Он је, како је пренео његов амерички издавач, истако да га је за писање тог романа инспирисао један истинити догађај шпијунаже у Белој кући.

       За аутора се једино зна да је пензионисани новинар и да се не може наћи на друштвеним мрежама, а да податке које поседује не жели да дели ни са киме. Таква изјава је само још више заинтригирала читаоце и роман"Шифра уцена" је постао светски бестселер.

       Како је оценио критичар "Њујорк тајмса" роман  је посебно интригантан медијима и новинарима због тематике којом се бави,  јер је главна јунакиња и повремени наратор једна фиктивна новинарка.

      Аутор започиње причу 2016. године пред изборе у Америци на којима је републикански кандидат био Доналд Трамп,  у књизи - Ентони Крејг. Новинарка Грејс Елиот, Американка која већ двадесет година животари у канадском граду Монтреалу пишући за јефтини таблоид, упознала се са глумицом порно филмова Вајолет Рејн која је пре неколико година била љубавница републиканског кандидата за председника САД.

       Грејс је уверена да ће од ње добити одличну исповест о Крејгу на кога је Вајолет веома љута јер ју је освојио обећањем да ће јој обезбедити филмску каријеру у Холивуду.

       Грејс је уверена да ће јој овај ексклузивни трач помоћи у каријери и да ће изаћи из анонимности. На њену жалост, главни уредник таблоида, у коме ради, одбија да објави њен разговор са Вајолет Рејн, али је зато шаље у Чешку да напише причу о бившој Крејговој супрузи Елени.

       Ту аутор поново делимично користи стварност јер је и Трамп био ожењен Чехињом Иваном и са њом (поред два сина) има и ћерку Иванку која је до недавно играла важну улогу у Белој кући.

       Роман се сада враћа у 1968. годину да би аутор испричао фиктивну младост Елене (Иване) коју је (наводно) запазио руски тајни агент Сергеј Сорокин и заврбовао је да похађа школу за "ластавице" како су називане девојке коришћене за "секс шпијунажу" да би њихове "жртве" могле доцније да буду уцењиване.  

       „Школовање" је веома занимљиво и детаљно описано, што се сада, вероватно, лако може наћи у текстовима о таквим институцијама у земљама источног блока.

       Роман у наставку прати шпијунску  „каријеру“ Елене све до удаје за пребогатог Американца Крејга и новинарку Грејс која постепено раздваја истину од лажи у биографији Елене.

       Потрагу за подацима који би разоткрили највећу теорију завере нашега доба прате убиства личности које поседују неке битне податке за којима трага Грејс, а наравно, тек тада роман постаје експлозивни трилер који се чита у једном даху. 

       Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари