Шаџарат ал Дур – једина жена која је владала једном муслиманском земљом

ИСТОРИЈСКИ РОМАН „КАИРСКА СУЛТАНА“ НАПИСАЛА ФРАНЦУСКИЊА ДИМА ДРУБИ, А ОБЈАВИЛА „ЛАГУНА“

Дима Друби

* На египатски престо је села1250-те, добила титулу "краљице муслимана" и не само да се њен лик налазио на новцу већ је повела мамелучку војску у бој против крсташа и потукла је команданта крсташке војске фрацуског краља Луја IX

* Ауторка Дима Друби се родила (1971.) у Бејруту као Францускиња и после средње школе је дипломирала фармацију у Француској. Живела је у више земаља Блиског истока и одувек је сањала да постане писац. Као мајка са четворо деце настанила се у Мароку и ту је настао овај роман након што је помно проучила сву архивску грађу о историји ислама на Блиском истоку, а посебно о периоду владавине мамелука који су више од два века били непобедиви

_____________________________________________________________________

         ДА ЛИ сте знали да је, истина краће време, али ипак, жена владала једном арапском земљом?

         У питању није била намесница или мајка малолетног султана већ удовица Ал Салиха, једног од мамелучких султана из династије Ајубида који је на самрти оставио престо супрузи Шаџарат ал Дур.

         Она је досад једина жена која је села на престо (1250-те), добила титулу "краљице муслимана" и не само да се њен лик налазио на новцу већ је она повела мамелучку војску у бој против крсташа и потукла је команданта крсташке војске фрацуског краља Луја IX.

         Њена биографија је чудесна и свакако је завређивала да се преточи у историјски роман што је урадила као своју дебитантску књигу Дима Друби коју је превела Гордана  Бреберина са францусјког а објавила "Лагуна".

         Дима Друби (1971) се родила у Бејруту као Францускиња и после средње школе је дипломирала фармацију у Француској. Живела је у више земаља Блиског истока и одувек је сањала да постане писац.

         Као мајка са четворо деце настанила се у Мароку и ту је настао овај роман након што је помно проучила сву архивску грађу о историји ислама на Блиском истоку, а посебно о периоду владавине мамелука који су више од два века били непобедиви.

         Друби је једном приликом изјавила да јој је амбиција да напише романсиране биогерафије свих иоле важних жена у историји ислама, а да је Шаџзарат ал Дур заслужила да буде прва као  једина коју су египатски народ и мамелучка војска акламацијом прихватили за краљицу.

         Колико је ова књига важна за исламски свет, али и за  све који воле историју, показује и податак да је предговор за једно дебитантско дело написао Фуад Ларуји, марокански писац, добитник награде Гонкур за новелу, професор књижевности на Унивезитету у Амстердаму. 

         Похваливши ауторку да је написала историјски роман у коме има сасвим мало датума, тек да се читалац оријентише у времену када су се догађале неке битне ствари, он је ову књигу сврстао међу историјске романе који су попут слагалице коју треба тако сложити да су спој документованих детаља али и осећања.

         Ларуји признаје да је ауторка одабрала крај који ће можда засметати неким историчарима јер није сасвим веран стварним догађајима али оцењује да је то добро урадила  јер тај њен крај је достојан грчке трагедије, лепши од онога што се обично износи. 

         Он тако процењује и оне пасаже у којима описује страст и сентзуалност које су дискретно присутне.

         Ако се жели чути крајња оцена овог дела од мајстора литерарног заната онда га треба цитирати: "Очарани смо, и тражимо наставак..."

         Захваљујући напомени ауторке, читалац сазнаје сажети опис историјских догађаја од 13. до 15. века, све о мамелуцима и њиховим царствима, са листом историјуских личности.

         У првом делу књиге сазнајемо о животу и путу  седмогодишње девојчице са Кавказа до каирског престола док је други део књиге посвећен њеној борби да опстане и да се евентуално поново доцчпа власти...

         Ретка али и узбудљива прича о важним вековима ислама.

         Вера Кондев

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари