Роман Хилари Мантел о Томасу Кромвелу пред српским читаоцима

„ОГЛЕДАЛО И СВЕТЛОСТ“ ЈЕ ПОСЛЕДЊИ ДЕО ТРИЛОГИЈЕ О ВЕЛИКОЈ ЛИЧНОСТИ БРИТАНСКЕ ИСТОРИЈЕ

* Мантел је трилогију писала од 2009. до 2020. и тако комплетирала своје капитално дело пре него је умрла. Написала је 12 романа, две збирке кратких прича, мемоаре, бројне чланке и коментаре. За допринос енглеској књижевности добила је титулу „даме" и проглашена је за Команданта реда британског царства, што је највеће призање које се може добити у Уједињеном Краљевству

* „Огледало и светлост" је последњи део трилогије, почиње женидбом краља Хенрија Осмаог трећом женом Џејн Симор, пошто се пре тога Кромвел постарао да Ана Болен буде осуђена и  погубљена

_____________________________________________________

       АКО припадате онима који су имали прилику да прочитају историјски роман британске књижевнице Хилари Мантел „Вучје легло" који се појавио у Енглеској 2009. године, са преводом на српски 2012. у издању "Младинске књиге", а затим наставак „Лешеви на видело" у издању „Чаробне књиге" - сада вам се пружа прилика да набавите трећи део трилогије о важној британској историјској личности Томасу Кромвелу под насловом "Огледало и светлост". 

       Трећи део обухвата два тома и има укупно скоро хиљаду страна, тако да комплетна трилогија има близу две хиљаде страна. 

       Хилари Мантел је трилогију писала од 2009. до 2020. и тако комплетирала своје капитално дело пре него је умрла.

       Она се родила 1952. а преминула септембра ове године док је први роман „Сваки дан је мајчин дан" штампала 1985. године.

       Током литералне каријере написала је 12 романа, две збирке кратких прича, мемоаре, бројне чланке и коментаре и за свој допринос енглеској књижевности добила је титулу „даме" и проглашена је за Команданта реда британског царства што је највеће призање које се може добити у Уједињеном Краљевству.

       Прва је жена која је добила узастопно два пута књижевну награду „Мен Букер“ и то за прву  и другу књигу своје трилогије („Вучје легло" и „Лешеве на видело"). Замало да добије исто признање и за трећи део јер је ушла у најужи избор. 

       Када је започела да пише романсирану биографију Томаса Кромвела, једне од најутицајнијих личности Енглеске шеснаестог века који је био први министар краља Хенрија Осмог, њена колегиница по перу Маргарет Атвуд је изјавила „Никад доста тих Тјудора".

       У првој књизи („Вучје легло"), ауторка је помало прибегла својој машти јер се о Кромвеловом пореклу и младости зна веома мало. У тој књизи Мантелова се бави Кромвеловим успоном од сина ковача и пивара до његовог одласка на двор Тјудора где је постао лорд и први гроф од Есекса да би убрзо освојио симпатије младог краља Хенрија Осмог.

       У другом делу  трилогије „Лешеви на видело" централна радња је посвећена Кромвеловој улози краљевог „ослобађања" од прве супруге Катарине Арагонске да би Хенри  могао да се ожени својом великом љубави Аном Болен.

       Пошто папа није хтео да поништи краљев брак са првом супругом Хенрија са којом је добио ћерку Мери, Кромвелова је заслуга што је британски Парламент 1534 подржао краља и прогласио га за поглавара оцепљене Англиканске цркве.

       Краљева „десна рука", то јест - Кромвел - са позиције вицерегента за верске послове  надзирао је деловање нове цркве чији је био генерални викар.

       Пошто Ана Болен није родила сина-престолонаследника  Хенри Осми даје задатак свом најближем сараднику да га ослободи  да би могао да нађе трећу супругу. 

        У најобимнијем трећем делу трилогије, Хилари Мантел, „Огледало и светлост", прича почиње од краљеве женидбе са трећом женом Џејн Симор, пошто се пре тога Кромвел постарао да Боленова буде осуђена и  погубљена.

       У том делу трилогије, који почиње трудноћом треће енглеске краљице, где је Мантелова до најситјих детаља описала сам порођај, из сенки полагано израњају Кромвелови непријатељи које је стекао јер је користио велику моћ коју му је дао његов господар. 

       Смрћу Симорове одмах након порођаја, када је Хенри Осми добио наследника принца Едварда, створен је простор да краљ поново потражи жену и тај задатак препушта Кромвелу.

       Осим што је тражио нове жене за свог пријатеља Хенрија Осмог, Кромвел се залаже да спроведе своју визију земље измењене друштвеним и религиозним реформама. 

       Трећа књига трилогије, који има два дела,  пре свега је посвећена Кромвеловој потрази за четвртом краљицом и коначним избором немачке принцезе Ане од Клева са којом Хенри једва остаје шест месеци. 

       Тај промашај краљ приписује Кромвелу, који је овим браком хтео да учврсти немачко- британске односе.

       У међувремену ауторка користи простор да се позабави збивањима на политичкој и друштвеној сцени земље чији је владар спреман да се отараси не само четврте супруге већ и Кромвела који ју је довео. Тако без суђења Кромвел доспева у тамницу тврђаве Тауер и након извесног времена његов негдашњи пријатељ Хенри Осми доноси одлуку да га погубе.

       Тако се завршава Кромвелов живот а Мантелова детаљно описује последње месеце његовог боравка у тамници. 

       Читаоцима је преостало да сазнају скраћену верзију збивања после Кромвелове смрти.

       Осврти на трећу књигу трилогије Хилари Мантел пуни су похвала и тако је „Гардиан" написао да „Мантелова редефинише шта се може постићи историјским романом“, док је „Лос Анђелес Тајмс" оценио да је „Огледало и светлост" ремек дело књижевности...

       „Госпођа Мантел је савршено призвала у живот менталитет, стварност и токове моћи једног несталног доба" - констатовао је Wall Street Journal.

       Ауторка је трећи део триологије на такав начин написала да се може независно читати од прва два тома.

       Вера Кондев 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари