Роман Американке Мадлин Милер „Ахилова песма“ на српском

ОПИСАЛА ЖИВОТ СТАРОГРЧКОГ ПОЛУБОГА ДО ОДЛСКА У ПРВИ РАТ

* Милерова је бирајући да наратор Ахиловог живота и смрти буде Патрокле отпочела свој роман са рођењем Патрокла да би затим “описала” како је он доспео до Пелејевог двора коме је богиња Тетида поверила свог сина, полубога Ахила. Следи дружење ова два дечака, затим младића, њиховог студирања код кентаура Хитона

_________________________________________________

       ИЗГЛЕДА да је препричавање на један нов, модеран начин судбина неких од важних ликова у најчувенијем античком епу “Илијада" постало популарно међу писцима у англосаксонском подручју јер је и до нас у српском преводу стигло неколико.

       Мене је привукао роман Натали Хејнс “Хиљаду бродова” у коме је препричала у стилу авануристичког жанра целу “Илијаду” али посматрану из женског угла.

       Сада ми је пажњу привукао роман Мадлин Милер “Ахилова песма” у коме је наратор Патрокло његов најдражи пријатељ и љубавник.

       Ахил је у Хомеровом епу “Илијади” добио значајно место као најхрабрији и најбољи борац међу Грцима и коме је током опсаде Троје посвећено пуно пажње.

       Ауторка Мадлин Милер је рођена у Бостону а одрасла и у Филаделфији, градовима у којима је могла да стекне одлично образовање што је и потврдила дипломом и мастером на једном од девет такозваних “ајви лиг”унивезитета -Брауну.

       На њему је завршила класичне језике и већ петнаест година предаје латински, грчки и Шекспира.

       Њен први роман “Ахилова песма”, после десет година истраживања одабране теме, појавио се у англосансконским земљама 2012. и то јој је донео цењену награду за књижевност “Оринџ”.

        Следећи роман Милерове био је “Кирка” - о чаробници која је очарала Одисеја и која се појављује у другом Хомеровом спеву “Одисеји” својеврсном наставку “Илијаде” јер ту се описује деценијско лутање и путовање једног од грчких краљева (Одисеј), после освајања Троје. 

       Ту књигу, у коме је главни лик Кирка, већ је објавила са српском “Лагуна”, заслужна и што је сада љубитељима античких грчких епова “Ахилова песма“ ове године постала доступна.

       Хомер се није потрудио да у свом епу о Тројанском рату посвети значајну пажњу главном јунаку романа Мадлин Милер – Ахилу.

       Она, на основу знања о животу у античкој Грчкој у десетом веку пре нове ере описала је Ахилов живот до одласка у први рат у коме је учествовао.

       Милерова је бирајући да наратор Ахиловог живота и смрти буде Патрокле отпочела свој роман са рођењем Патрокла да би затим “описала” како је он доспео до Пелејевог двора коме је богиња Тетида поверила свог сина, полубога Ахила.

       Следи дружење ова два дечака, затим младића, њиховог студирања код кентаура Хитона. Списатељица се потрудила да нашироко опише физичко зближавање Ахила и Патрокла и њихову узајамну велику љубав, што није било ништа необично у античком свету.

       Следи њихов одлазак са грчком војском пред Троју и детаљно описивање Ахиловог и Патрокловог живота током десет година опсаде Троје.

       То је, према речима критичара “Гардијана”,”потресна, бајковита , маштовита верзија Тројанског рата, болна прича о великој љубави двојице пријатеља“.

       “Вашингтон индепендент ривју оф букс” је написао да је “Милерова маштовито, а ипак стручно оживела сјајне призоре из старе Грчке  и освојила нову територију иако препричава једну од најстаријих прича на свету - ону о  мушкарцима у љубави, али и ону о изузетним женама.”

       Вера Кондев 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари