„Прави се мртав“ – књига за све који воле необичне кримиће

ПРЕПОРУКА ЈЕ И ИМЕ АУТОРА – ХАРЛАН КОБЕН, КОМЕ ЈЕ ТО ПРВИ НАПИСАНИ РОМАН

Харлан Кобен

* „Прави се мртавмогу да са уживањем читају и жене јер то није само трилер у коме имамо анонимног серијског убицу већ и љубавна прича јер главни лик, прелепа бивша манекенка Лора Ејерс, остаје без мужа славног кошаркаша Дејвида Баскина током меденог месеца и решена је да нађе истину да ли се удавио или га је неко убио

________________________________________________________________

       ЕВО једне књиге за читаоце који воле необичне кримиће или су већ знају како пише амерички аутор Харлан Кобен (1962) коме је издавачка кућа "Лагуна" до сада објавила већ 15 књига од укупно 31. колико је до сада написао.

       Овога пута то је његов први роман написан 1990. "Прави се мртав" који до сада није био превођен код нас и појавио се баш пре него што је почела ковид пандемија и многи га нису приметили, али за Кобенову књигу није никада касно.

       Кобен је глобални феномен у жанру трилера и мистерија јер је до сада у свету продато 75 милиона примерака и преведен је на 45 језика.

       Он је једини аутор трилера који је до сада добио све три енглеске награде за тај жанр (Едгар, Шејмус и Ентиони) а широм света су му додељивана признања и засипан је наградама.

       Поводом једног од његових романа "Чикаго трибјун" је Кобена описао сликовитом фразом "Рејмонд Чендлер среће Бриџит Џонс" циљајући на његов дар да унесе црту духовитог у трилерске заплете".

       Још на студијама је планирао да постане писац и када је у свету поново објављена његова прва књига "Прави се мртав" на почетку новог издања написао је "примедба аутора" у којој признаје да ову књигу сигурно није прочитао откако се први пут појавила и сада неће да крије да је само поновљено издање а никако неко ново дело.

       Он не крије да му је књига драга, али не крије да свакако није његово најбоље дело што не значи да током година није позајмљивао из ње имена, места, чак и покоји лик.

       После успеха који је постигло ово његово првенче, Кобен је написао серијал у коме је главни лик - бивши кошаркаш. Тај јунак му је био близак и он је један од два главна лика и у првој књизи.

       То што је литерарну каријеру почео стављајући барем једног од главних јунака у улогу кошаркаша или бившег, не треба да чуди читаоце јер је Кобен током студија био члан кошаркашке екипе свог колеџа Амхерст.

       Амерички кошаркаши су очигледно  поносни што је писац попут Кобена био један од њих па су га недавно уврстили међу заслужне којима припада место у сали славе за угледне кошаркаше.

       "Прави се мртав" могу да са уживањем читају и жене јер то није само трилер у коме имамо анонимног серијског убицу већ и љубавна прича јер главни лик, прелепа бивша манекенка Лора Ејерс, остаје без мужа славног кошаркаша Дејвида Баскина током меденог месеца и решена је да нађе истину да ли се удавио или га је неко убио.

       Наравно, када је реч о кримићу не сме да се открије расплет унапред, али књига је изузетно узбудљива, забавна са вртоглаво брзом акцијом и свакако ће читаоцу пружити довољно задовољства да барем за неколико дана (када има вишак времена за читање) не мисли на пандемију и сличне проблеме.

       Иначе, ако вас занима приватни живот аутора: он и даље живи тамо где се родио - у Њу Џерсију, са женом педијатром и четворо деце.

       Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари