„Милутин - Свети краљ“ – студија византолога др Владе Станковића

ВЛАДАО ЈЕ ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ И БИО НЕПРЕВАЗИЂЕНИ ГРАДИТЕЉ ЦРКАВА И МАНАСТИРА

* Станковић сматра да су "последице проистекле из Милутинове владавине и његовог снажног светачког култа остале присутне не само у српској историји већ и у историји православног Балкана све до нашег времена

_______________________________________________________

       ПРОФЕСОР др Влада Станковић (1973), шеф Катедре за историју Византије на београдском Филозофском факултету, аутор је студије писане више година "Милутин - Свети краљ" коју је 2022. године објавио издавач "Вукотић Медиа" и тако употпунио серију монографија о српским средњевековним владарима намењену, не само историчарима, већ свим књигољупцима које занима историја.

        Краљ из највеће српске средњевековне династије Немањића, коме је званично владарско име Стефан Урош Други, Милутин Немањић (рођен 1254. -преминуо 1321 године) владао је изузетно дуго, скро четири деценије, и према речима аутора овог научног дела "ток династије и расподела моћи унутар ње кренули су потпуно новим правцем. Током Милутинове владавине и његовог деловања дошло је до велики, пресудних, промена у српској средњевковној историји, до једног од коренитих историјских резова који су у потпуности променили правац којим ће се кретати будући развој државе Немањића, као и карактер самог српског друштва".

        Станковић сматра да су "последице проистекле из Милутинове владавине и његовог снажног светачког култа остале присутне не само у српској историји већ и у историји православног Балкана све до нашег времена".

        У Уводу књиге аутор пише о значају краља Милутина Немањића, балканским народима знаног као "Свети Краљ" .

        "Прва значајна и велика промена коју је Милутин донео својом владавином односила се на промену расподеле моћи унутар рода потеклог од Стефана Немање - Светог Симеона" - констатује Станковић и наставља "до тада је практиковано да наслеђе престола није морало да се односи на најстаријег представника нове генерације и тако је до престола стигао и Милутин као млађи син владајући скоро пола времена заједно са својим старијим братом Драгутином".

        "Следећа велика промена коју је краљ Милутин донео српској држави, али и просторима читавог православног Балкана, односи се на његово непревазиђено ктиторство“ - истиче аутор студије.

        Станковић закључује да ће "упркос оскудним изворним подацима у овој монографији ставити нагласак да се многи проблеми који се тичу владавине и живота краља Милутина сагледају на нов начин и отворе нови правци размишљања како би се читаоци боље упознали са личношћу и делима једног од најзначајнијих владара српског и балканског средњовековља"

        Књига, са свим научним апаратом који је обавезан за ову врсту научне литературе (фусноте, библиографија, извори, литература) има 32 поглавља чији наслови помажу да читалац пронађе оно што га посебно занима у вези са  краљем Милутином - од његовог порекла и шта се збивало на Балкану током владавине његових предака, преко догађаја за време  Милутинове владавине: његове четири женидбе, градње и даривања храмова широм проширене новоосвојене територије на Балкану до оних у Светој земљи (Јерусалиму) и његовог светитељства које траје већ седам векова.

        Дело је допуњено колор илустрацијама - снимцима фресака из храмова на којима су поред краља Милутина његови преци, жене, потомци...

        Вера Кондев

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари