Књига „О будућности“ – о будућности Земље и људи

АУТОР – АСТРОНОМ-ФУТУРОЛОГ МАРТИН РИС – ВЕРУЈЕ ДА ОНО ШТО ЧЕКА НАШЕ ПОТОМКЕ НИЈЕ МРАЧНО

* Рис је уверен да је човечанство стигло до тачке где треба да се одлучи у ком ће правцу да се настави јер се све око нас вртоглаво брзо мења и пред нама су егзистенцијални проблеми који морају да буду усмерени пре краја овог века. Могућа су добра и лоша решења

________________________________________________________________________

        ДА ЛИ вас занимају будућност наше мале плаве тачке у свемиру - наше планете - и будућност људског рода коме сви ми припадамо? 

        Футуролога има данас на сваком кораку, а и њихових књига има у великом броју. Дело са којим желим да вас упознам – „О будућности“ - написао је Мартин Рис, један од најугледнијих футуролога.

        По професији је астроном, а за разлику многих својих колега Рис не сматра да нам је будућност тако мрачна како у многим дистопијама виде само скору пропаст. Он не крије да је забринут као припадник људског рода, али верује да ће мудрим коришћењем науке и технологије наше потомке дочекати ипак лепа будућност. 

        Човечанство је стигло до тачке где треба да се одлучи у ком ће правцу да се настави.

        Све се око нас вртоглаво брзо мења и пред нама су егзистенцијални проблеми који морају да буду усмерени пре краја овог века. Могућа су добра и лоша решења.

        Рис у предговору упозорава да књигу пише из личне перспективе као научник, грађанин и забринути припадник људске врсте.  

        „Ово је само преглед изазова који стоје пред сваким од нас, истиче Рис и додаје да су то изазови које уз практично вођење можемо решити.

        Он та решења нуди веома јасно и једноставно.

        На срећу, Рис поседује веома бистру главу и све што га брине у стању је да објасни и понуди решења. 

        Рис је од оних научника који умеју јасно да објасне проблеме које треба решити и зато све више људи чита његове књиге и слуша предавања. .

        Часопис „Економист" је прокоментарисао појаву ове књиге оценом да „нико није тако јасно објаснио значај науке у друштву нити је боље бранио њене позиције од лорда Мартина Риса“. 

        „Рис нам показује оптимистично, али реално шта нам предстоји и да проширимо наше размишљања и схватимо да смо сви на овој густо насељеној планети једна заједница“, наводи „Економист".

        „Рис веома отворено говори о ономе што нам прети ако светом буду владали конзумеризам и лежерност и упућује нас да озбиљно схватимо да треба кренути у акцију пре него што буде касно" написао је Киркус ривју.   

        Вера Кондев     

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари