Чаробна књига есеја „Значење Џокера“ Владимира Пиштала

ДОБИЛА НАГРАДУ „МЕША СЕЛИМОВИЋ“ КАО НАЈБОЉЕ ЛИТЕРАРНО ДЕЛО У 2019. ГОДИНИ

* Аутор је један од најзначајнијих писаца савремене српске књижевности. За роман „Тесла међу маскама“ добио  2008. Нинову награду

* Књига је добила наслов пре него је снимљен филм „Џокер“ за који је додељен Оскар, али код Пиштала је џокер средство мишљења јер хумор је његов елемент. Џокер је тај који прелази границе, говори како хоће и шта хоће, крши правила и друштвеног поретка, прекида нормалан живот да би га успоставио по своме...

_________________________________________________________________________

        ПРИПАДАМ читаоцима који веома ретко читају књиге есеја, али ми се овога пута посрећило да сам пожелела да видим о каквим се есејима ради у књизи Владимира Пиштала „Значење Џокера“  у издању „Агоре“.

        Разлог моје радозналости је чињеница да је књига  претпоследње седмице фебруара добила једну од најцењенијих српских књижевних награда која носи име Меше Селиковића, као најбоље литерарнмо дело 2019 године .

         Велики жири у коме је овога пута било 60 књижевних критичара, историчара и теоретичара књижевности убедљиво је дао највише гласова Пишталовом делу - 19 више него другопласираном, што ми је била најбоља препорука да се латим збирке есеја за коју је аутор казао да их је писао око три деценије.

        О Пишталу вам нећу причати, осим што  подсећам да је за роман „Тесла међу маскама“ добио  2008. Нинову награду и да је тај роман постао међународни хит и чак је у Америци где је доживео три издања а у припреми је његова екранизација и драматизација.

        Остале награде нећу ни да помињем али Пиштало је свакако је један од најзначајнијих писаца савремене српске књижевности.

        Када сам узела у руке награђено дело видела сам да је у питању друго издање.

        Издавач - др Ненад Шапоња - ми је скренуо пажњу да је у штампи и треће издање што је само потврда да српски читаоци препознају и без велике медијсјке буке шта ваља и да ће ова збирка есеја имати „богату каријеру“,  у смислу да ће доживети бројне преводе на стране језике и још доста издања.

        У уводу Пиштало објашњава да је књига тематски равноправно подељена између Србије и Америке, прошлости и садашњости, концепције и перцепције, идеја и слика и да говори о златно исцртаним градовима који живе између светова, о земљи других шанси, о двострукости, о начину одолевања у мрачним временима, о вештини политичара , о две врсте сатире, о магији животиња, магији карата и магији читања .

        „Ови есеји се баве смехом, смехом између две комете, смехом из заборављеног вица, смехом у мрачним временима, смехом са реклама, смехом чуда у сликама, смехом богова...

        Књига је добила наслов пре него је снимљен филм „Џокер“ за који је додељен Оскар, али код Пиштала је џокер средство мишљења јер хумор је његов елемент.

        Он је тај који прелази границе, говори како хоће и шта хоће, он крши правила и друштвеног поретка, прекида нормалан живот да би га успоставио по своме, он је средство мишљења...

        Издавач, иначе истовремено угледни књижевни критичар, констатовао је да је ова Пишталова књига писана тананим регистрима између есеја и приче и да је својеврсна књига у славу смеха колико и есеја.

        Пишстало је, казао је Шапоња, личност попут Чарлса Симића, Марка Твена или Абрахама Линколна и Чарлија Чаплина, показао како их нико од нас није видео и тако нам помогао да из новог угла сагледамо шта је Америка.

         Истовремено, он своја дубинска знања нашег континента и државе која му је била завичај,   сервира на тацни од смеха сазданој јер је уверен да у „нашем свету највећа се моћ постиже смехом“.

        Ову чаробну књигу треба попут најбоље посластице полако конзумирати и чувати за будућа поколења. 

         Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари