Нове мере да ублаже нову кризу

ГУВЕРНЕР НБС ДЕЈАН ШОШКИЋ О МЕРАМА ЗА УБЛАЖАВАЊЕ КРИЗЕ 

Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић

  • Биће предузете мере које би ублажиле евентуалне последице нове кризе - строга буџетска контрола, пре свега текућих расхода, строго придржавање закона о буџетском систему и фискална одговорност

     ГУВЕРНЕР Народне банке Србије Дејан Шошкић изјавио је да су строга буџетска контрола и дефицит у зацртаним оквирима најважније мере за ублажавање евнтуалних последица нове економске кризе.

     „Потребно је да Србија треба да покаже да има реално решење за јаз између расхода и прихода, како би договор са ММФ био постигнут”, рекао је Шошкић за РТС.

     Он је оценио да би догађаји на међународном плану могли да утичу на планове Србије када је реч о привредном расту и паду инфлације, али је нагласио да је важно што су евентуални утицаји предвидиви па се правовременим мерама могу ублажити.

     „Ако наши потенцијални партнери, који би требало да буду главни увозници наших производа и услуга, имају економских проблема, тежа је реализација тих настојања да повећамо извоз и на тај начин и привредни раст”, рекао је Шошкић.

     Према његовим речима, други значајан утицај јесте тај што када се појави криза у еврозони или у америчком долару, расте ризико премија и за земље каква је и Србија.

     „Веома сам задовољан исходом недавног састанка о мерама које би ублажиле евентуалне последице нове кризе. Реч је о мерама које су већ биле у плану, а то су строга буџетска контрола, пре свега текућих расхода, строго придржавање закона о буџетском систему и домена који се тиче фискалне одговорности, односно да буџетски дефицит ове и наредних година буде у зацртаним оквирима”, појаснио је гувернер НБС.

     Он је истакао да је веома важно што имамо аранжман са ММФ, који је нека врста легитимације наше земље као кредибилне  државе која је у стању да управља својим финансијама  јер је криза која се управо догађа је криза јавног дуга.   

     Фонет 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари