Јовановић: Ескобар узалуд говори о повратку САД на наш део Балкана – то је неоствариво

НАГЛАСИО: „ОКОЛНОСТИ СУ СЕ ПРОМЕНИЛЕ – НИШТА НИЈЕ КАО ДЕВЕДЕСЕТИХ“

* „Њихов циљ је да увуку Србију у НАТО и без тога неће дозволити да Србија буде део ЕУ. Зато су њихове приче да разумеју нашу неутралност само тактика

_____________________________________________________________

       БИВШИ шеф дипломатије Савезне Републике Југославије Живадин Јовановић сматра да није остварива америчка прича о повратку на Балкан јер су се сада околности промениле, без обзира на позицију доминације са које САД увек крећу.

       Јовановић истиче да стил изасланика председника САД за Западни Балкан Габријела Ескобара није нов за америчке званичнике.

       - Србија има потписане стратешке уговоре са Русијом и Кином и ове две земље су се позиционирале у свету. Ништа није као деведесетих /година прошлог века/. Зато сада иду са застрашивањима, али нису реална њихова очекивања да све конце могу држати у својим рукама и вући потезе како желе - рекао је за Вечерње новости Јовановић, коментаришући Ескобаров иступ пред Конгресом.

       Он је нагласио да амерички циљеви да доминирају Балканом нису нови и да су они свесни геостратешког положаја региона.

       - Њихов циљ је да увуку Србију у НАТО и без тога неће дозволити да Србија буде део ЕУ. Зато су њихове приче да разумеју нашу неутралност само тактика - рекао је Јовановић.

       Ескобар је у иступу пред Конгресом, између осталог, рекао да очекује да се дијалог Београда и Приштине оконча "идеално међусобним признањем" као и да је "захваљујући његовој молби, упућеној одређеним политичким актерима у Републици Српској пропала идеја српског члана Председништва БиХ Милорада Додика да јединственим наступом одбрани Републику Српску".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари