Шојгу: У Сирији је фактички престао грађански рат

ЗАХВАЉУЈУЋИ ФОРМИРАЊУ „ЗОНА ДЕЕСКАЛАЦИЈЕ“ И ОДВАЈАЊУ „УМЕРЕНИХ“ ОД ТЕРОРИСТА

        МИНИСТАР одбране РФ Сергеј Шојгу изјавио је да је са одвајањем умерене опозиције од терориста и формирањем „зона деескалације“ у Сирији фактички престао грађански рат.

        „Прво смо успели да раздвојимо једне од других и да у Сирији створимо четири зоне деескалације. Са тиме је фактички престао грађански рат у тој земљи“ - рекао је Шојгу.

        То је - према његовим речима - омогућило сиријској армији да сконцентрише главнину својих снага на борбу са Џебхат ан-Нусром и Исламском државом.

        Шојгу је нагласио да раздвајање „умерених“ од терориста није изведено свуда и доследно и позвао западне земље да престану да помажу „и једним и другима“. Притом је, не апострофирајући ни једну земљу посебно, упозорио:

        „И ми знамо, ко и ви, да премештање терориста из једне земље у другу не може трајати вечито. Волео бих да ово схвате наши западни партнери и да свуда одвоје умерену опозицију од терориста и да престану да помажу овим другима“.

        Руски министар је све ово рекао после разговора у Москви са колегом из Либана Јакубом Ас-Сарафом. Притом је указао да се једна од зона деескалације налази уз саму границу Сирије са Либаном.

        Имајући у виду да је и либанска армија почела - са своје стране границе - операције против терориста, Шојгу је Ас-Сарафу рекао:

        „Ваше јединице које су у то укључене фактички учествују у борби против тероризма и на територији Сирије“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари