Герасимов: NATO присиљава Русију да предузме мере за његово обуздавање

ШОЈГУ ОБЈАВИО ДА ЋЕ ЗБОГ ТРАМПОВОГ НАПАДА РУСИЈА ДОДАТНО ЗАШТИТИ СВОЈЕ ВОЈНИКЕ У СИРИЈИ

Сергеј Шојгу, Владимир Путин и Валериј Герасимов

  • Начелник руског Генералштаба Валериј ГЕРАСИМОВ: Дуж целе линије додира Русија-NATO гомила се офанзивно наоружање. Повећавају се капацитети аеродрома и ратних лука. Формирају се центри за складиштење резерви. То алијанси омогућује да оперативно повећава групу јединица за пребацивање на истурене позиције. Односи Русије и NATO су на најнижој тачки од завршетка Хладног рата
  • Генерал Сергеј РУДСКОЈ: Ваздушно-космичке снаге РФ против терористичких формација у Сирији изводе четири пута више удара од америчке „међународне коалиције“. Русија у „сиријској операцији“ користи мање авиона, али да је досад извела 23.000 борбених летова и око 77.000 удара по терористима

        АМЕРИЧКИ ракетни удари по сиријској авио-бази довели су у опасност припаднике наше војске - изјавио је Сергеј Шојгу.

        Руски министар одбране истовремено је објавио да ће Москва предузети „допунске мере“ којима ће појачати безбедност свог војничког контингента у Сирији.

        Шојгу је предложио да се формира међународна коалиција за разминирање територије Сирије. Притом је указао да се може формирати и међународни фонд из којег би се плаћало ангажовање компанија специјализованих за деминерске послове.

        Сиријом се данас позабавио и начелник Главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага РФ - генерал-пуковник Сергеј Рудској - који је саопштио да Ваздушно-космичке снаге РФ против терористичких формација у Сирији изводе четири пута више удара од америчке „међународне коалиције“.

        Додатно је нагласио да Русија у „сиријској операцији“ користи мање авиона, али да је досад извела 23.000 борбених летова и око 77.000 удара по терористима.

        Рудској је ово предочио учесницима Московске конференције о међународној безбедности.

        На том скупу је наступио и начелник руског Генералштаба генерал армије Валериј Герасимов који је упозорио да NATO гомила офанзивно оружје уз границе Русије и да око њих појачава своју војну инфраструктуру.

        „Дуж целе линије додира Русија-NATO гомила се офанзивно наоружање. Повећавају се капацитети аеродрома и ратних лука. Формирају се центри за складиштење резерви. То алијанси омогућује да оперативно повећава групу јединица за пребацивање на истурене позиције“ - указао је Герасимов.

        Оценио је да песимистички сценарио односа Москве и NATO подразумева мере обуздавања које Русија може предузети према алијанси:

        „Постојеће противречности настављају да се продубљују. NATO наставља да се шири и наставља широку војну активност на свом источном крилу. Русија ће бити принуђена да адекватно реагује и да предузме потребне мере за обуздавање“.

        Према речима Герасимова, односи између РФ и NATO налазе се на најнижој тачки од завршетка Хладног рата јер је алијанса, на својим самитима у Великој Британији и Пољској Русију прогласила за главни извор војних претњи. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари