Звездина два „финала“ у размаку од 3 дана…

ПРОТИВ БУДУЋНОСТИ У УТОРАК ЗА ФИНАЛЕ АБА ЛИГЕ, ПРОТИВ ДАРУШАФАКЕ У ПЕТАК ЗА ПЛАСМАН У ТОП 8

        Црвено-бели тријумфом ухватили залет у најважнију седмицу. Дејан Радоњић назвао играче „лавовима“, а капитен Лука Митровић објаснио да успех против Уникса враћа екипу у прави колосек.

        После седам и по месеци рада, рекордног успеха у првом делу АБА лиге (25-1), освајања Купа и превазилажења свих очекивања у „историјској“ Евролиги (16-13), Црвена звезда мтс од овог викенда посвећује пуну пажњу наредној недељи - седмици одлуке.

        У заиста јединственој ситуацији, екипа Дејана Радоњића ће у три дана, у размаку од око 74 сата, одиграти „мајсторицу“ за пласман у финале АБА лиге (против Будућности у уторак од 19.00), а потом и још један меч „бити или не бити“, против Дарушафаке у Турској, за пласман у Топ 8 (петак, такође од 19).

        Док су поруке о „егзистенцијалном значају“ утакмице против Будућности јасне, познате и већ изречене, меч у Истанбулу разјасниће да ли ће Звезда завршити ову фазу Евролиге у друштву осам најуспешнијих, у којем је непрестано од 29. децембра, када је победила ЦСКА.

        С обзиром на то да се ради о два „финала“, која ће уобличити и даље априлске планове црвено-белих, није потребно наглашавати да ће утакмица против Будућности ипак имати приоритет. Борба за пласман у Евролигу најважнији је циљ од првог дана и то се могло видети и у реакцијама и смирености играча Звезде после тријумфа над Униксом.

        „Мислима смо већ у том мечу“, рекао је капитен црвено-белих Лука Митровић.

        Без обзира на одсуство такмичарског значаја, тријумф над руским тимом пријао је Звезди, показао њену позитивну реакцију на јасан (пре свега - физички) пад у претходне две утакмице и дао јој енергетски импулс уочи изазова који долазе.

        „Били смо мало стегнути на почетку, поновио се тај проблем који смо имали у претходним утакмицама са организацијом напада и са доста изгубљених лопти, али тада смо мало притегли одбрану, украли неке лопте, дошли до контроле скока, отворио се контранапад, лопта је почела да кружи, играло се са пасом више, убацили смо шутеве, скупили самопоуздање и онда је много лакше играти“, додао је Митровић.

        „Створили смо разлику, контролисали меч и то нам је било најбитније, да одиграмо утакмицу у којој ћемо већим делом диктирати ритам. Још битније је да смо тријумфовали, јер нам је била потребна победа, притом још и евролигашка, да се вратимо на прави колосек“.

        С обзиром на то да је и даље магловит дан повратка повређеног Стефана Јовића, организација Звездине игре и у петак је изазивала велику пажњу, а похвале за урађени посао добијали су Чарлс Џенкинс, али и Нејт Волтерс, који је одиграо један од најбољих мечева од доласка у Звезду.

        На питање да ли је партија америчког тандема на „плеју“ путоказ како би црвено-бели требало да играју без првог организатора игре, Митровић хвали учинак двојице саиграча, с тим да у први план ставља и допринос целог тима.

        „У Стефановом одсуству није потребно да само плејмејкери дају већи допринос, већ и да цела екипа покуша да надомести његов изостанак. Није лако, али то нам је обавеза и задатак. Нејт није био добар само у овој утакмици, већ и у претходним и сигурно није ни њему лако да се из улоге другог плејмејкера прешалтује на позицију лидера и организатора игре. Треба му мечева, лопте у рукама и верујемо да он и Чарлс могу да надоместе Стефанов изостанак. Сигуран сам у то“, рекао је Митровић, који је био други асистент екипе са четири асистенције, наспрам Волтерсових шест.

        Без обзира на одсуство Јовића, капитен Звезде не жели да ту тему потенцира уочи почетка припреме за меч против Будућности, свестан значаја и „тежине“ те утакмице.

        „И ако Стефан не буде спреман за уторак, наш циљ остаје исти. Не желим ни да спомињем, али зна се шта би значио евентуални пораз, а после нас нико неће питати како је ко играо. Потребно је да усмеримо сву енергију ка том мечу и да урадимо све што можемо да победимо“, подвукао је Митровић.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари