Три руске војне фабрике раде на беспилотним летелицама са ракетама

РУСКО МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ ЖЕЛИ ДРОНОВЕ КОЈИ ЋЕ РЕШАВАТИ И УДАРНЕ СТРАТЕШКЕ ЗАДАТКЕ

         ТРИ руске војне фабрике - „Транзас”, „Сокол” и „Сухој” – раде на производњи беспилотних летелица тежих од тоне које би биле наоружане ракетама и бомбама.

         А зашто је то потребно Оружаним снагама РФ, објаснио је командант њене војне авијације генерал Виктор Бондарјев, рекавши: „Беспилотна авијација ће у будућности решавати и стратешке ударне задатке јер неприметнија и има дужи „животни век” од класичне војне авијације”.

         Водеће земље у производњи дронова – САД и  Израел – одавно их користе за наношење удара из ваздуха по циљевима на земљи, укључујући и добро утврђене.

         „Цео свет креће у производњу беспилотне авијације, па и ударне. Она више не обавља само извиђачке задатке. Зато Русија нема право да заостаје на том плану” – нагласио је Бондарјев.

         Истовремено је открио да је ПВО теже да се носи са дроновима него са класичним борбеним авионима јер су много неприметнији, направљени од композитних метеријала и знатно мањих димензија. Додао је да су својеврстан проблем и мале брзине беспилотних летелица.

         Многи европски и светски авио-експерти сматрају да ловац будућности (пете генерације9 треба да буде – беспилотни.

         Засад само САД имају у реалној употреби ловце пете генерације (F-22 и F-35). Русија и Кина су им за петама.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари