Обрадовић: Нама нису требале нове методе

СЕЛЕКТОР ДЕЈВИС КУП ТИМА ПРОТИВ АЛТЕРНАТИВНОГ ПРИСТУПА КОЈИ ЈЕ ЂОКОВИЋ ПРИХВАТИО

   Новак Ђоковић и Богдан Обрадовић

        Обрадовић је гостујући у емисији „150 минута“ на ТВ Прва прокоментарисао улогу шпанског „гуруа“ Пепеа Имаса у Ђоковићевом тиму и његове алтернативне психолошке методе.

        „Новак је све то прихватио, он је то представио и Тениском савету. Али некако ја, као неко ко је једноставно васпитан неким другим принципима, а тако смо и Новака васпитавали бар за оно време док сам ја радио с њим током 11 година у репрезентацији, ми нисмо примењивали те методе. Појавили су се неки нови људи, ја то лично апсолутно не прихватам. То је нека холистичка група, они прихватају алтернативне методе које нису ни спортске нити је таква психологија. Ја мислим да је медицина медицина, а све традиционалне које су се појављивале у некој мери могу да вам помажу, али углавном одлазите у импровизацију“, рекао је Обрадовић.

        „Ја сам чуо излагање једне госпође која је рекла да је заслужна што је Виктор Троицки са 890 и неког места на ранг листи поново ушао у 20 на свету. На његовој свадби сам разговарао са његовим тренером Џеком који ради доста ствари и контролише око Виктора. Он је прави стручњак. Ја ни не видим да је потребно да такве методе примењујемо на нама и дајемо их младима. То су непроверене методе, чак су у излагањима помињали Николу Теслу и неке биоенергије о којима је он причао. Ако поменете таквог научника ваша прича ће бити озбиљнија. Ниједна од тих нових метода није била употребљавана, а ми смо изградили чуда и у животу и у спорту, тенису све то без помоћи тих људи и тих метода. Породице играча, тенисери, ми тренери, показали смо да умемо то да радимо. Ја поштујем спортску психологију, а све друге методе таи-чи и остале који долазе са Тибета, из Кине, Јапана и осталих делова света не желим да прихватим“, додао је Обрадовић.

        Новак и његова супруга Јелена често држе предавања о разним животним питањима.

        „Они имају право да говоре и причају шта год хоће. Када говорите о нечијим методама онда је прихватљиво да говоре родоначелници тих метода. То је филозофија о којој треба да се сложе масе, можда је ово почетак неког хладног рата где ћемо показати ко је у свему томе у праву. Поштујем Новака и Јелену, имају предивну фондацију која помаже деци и увек ћу рећи браво за то. Што се тиче свега осталог, мени се чини да има доста паметних људи који у овој земљи нису препознати као такви да говоре о томе. Мој савет младима је да оду на концерте, позоришта, да уживају у уметности и тако се изграде. Некада ми нисмо морали да говоримо са реики мајсторима о љубави, него смо одлазили на Ташмајдан на клизање где се бацамо око девојке која нам се свиђа и тако јој покажемо да бисмо волели да изађемо. После градимо љубав па се и венчавамо. Мислим да мени не треба нико да говори шта је љубав и како да се понашам и решавам те проблеме“, истакао је тениски тренер.

Узрок пада?

        „Сасвим сигурно Енди Мари, без обзира што се говори о паду Новакове игре. Ви осцилирате сигурно негде, али ако имате озбиљног противника какав је Мари и како је одрадио целу сезону заслужио је да буде први. И на Завршном турниру је где се одлучивало био бољи. У сваком случају Новак није одиграо други део сезоне као први, али је Мари одиграо целу у континуитету, када саберете све те турнире то је проста математика“, сматра Обрадовић.

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари