Федерер: Новаков „пад“ људски и разумљив

ОСТВАРИО ЈЕ СВЕ ШТО ЈЕ ЖЕЛЕО, ПОТРЕБНО ЈЕ ДА СЕБИ ПОНОВО ПОСТАВЉАТЕ ЦИЉЕВЕ КАДА ОСТВАРИТЕ УСПЕХЕ

Роџер Федерер и Новак Ђоковић

        Роџер Федерер је направио најдужу паузу у каријери, пошто је ван терена од завршетка Вимблдона, али упркос мишљењу многих да је можда дошло време за пензију, Швајцарац поручује да има још тога да каже у тенису.

        Он је најавио повратак почетком 2017. године.

        „За мене су многе ствари биле изненађујуће у 2016. години. Најпре сам морао на операцију менискуса, што је било потпуно ново за мене јер никада пре нисам ишао на хируршки захват. Онда је уследила пауза, па сам пропустио Ролан Гарос и одлучио да играм после тога на трави. Нисам знао да ће ме то коштати остатка сезоне“, рекао је Федерер у интервјуу за „Њујорк тајмс“.

        После нових прегледа и консултација са лекарима одлучио је после трећег гренд слема сезоне да узме најдужи одмор у каријери, због чега је морао да пропусти и Олимпијске игре у Рио де Жанеиру.

        „Размишљао са, током Вимблдона како ми је тело уморно, како је потребно више времена да проблем са мојим коленом буде у потпуности саниран. Сада, после свега, могу да се осврнем и кажем: Види, ако сада не иде добро, онда је то то, учинио сам све што сам могао и нема кајања“, истакао је Федерер, који је професионалац од 1998. године, и који је одустајањем на Ролану Гаросу прекинуо невероватан низ од 65 узастопних наступа на гренд слемовима.

        Роџер Федерер ће 2017. годину почети као 16. на ATP листи, што му је најлошији пласман још од 2001. године.

        Каже да се добро снашао у данима када није био на тениском терену. Био је у потпуности посвећен породици, супрузи Мирки и четворо деце.

        „Осетио сам укус пензије. Одједном сам могао да се организујем и да кажем: Океј, сада ћемо провести четири недеље код куће, на једном месту. Радили смо неке уобичајене ствари које породице раде када су на окупу. Чак су и деца приметила промене па су ме питала када ћемо да путујемо, али сам им објаснио да неко време нећемо мењати средину“, додао је Швајцарац.

        Он каже да му је пријало време ван терена у протеклих шест месеци, када је чак и ретко тренирао, али да ће, ипак, пензија морати да сачека.

        „Било је заиста добро и узбудљиво за моју породицу што смо имали то заједничко време. Било је веома добро, осећали смо се одлично, али све то још може да сачека. То није проблем, одложићемо то на неко време“, рекао је Федерер.

        „Мирка је уживала, деца су била срећна, али ја сам још увек гладан, освежен и некако подмлађен, и једва чекам нову сезону“, поручио је рекордер са 17 освојених гренд слем трофеја.

        Можда и најбољи тенисер свих времена верује да ће после сјајне сезоне, у којој је дошло и до смене на челу ATP листе, уследити нова, која може донети много више узбуђења и изненађења.

        Каже да је за њега, као и за већину љубитеља и познавалаца тениса, било необично то што је Новак Ђоковић изгубио прво место на свету после сјајних резултата на почетку 2016, освајања првог Ролан Гароса у каријери и велике бодовне залихе које је имао.

        „Било је готово незамисливо помислити после Париза да он неће остати први на ATP листи на крају године. Реално, он није играо тако лоше у другој половини године. Освојио је Торонто, играо финале Ју-ес опена, завршног турнира сезоне. Многи би помислили да је то довољно да сачуваш врх, али оно што је потребно је у ствари нешто заиста сјајно и Енди Мареј је то успео да уради, и због тога му скидам капу“, рекао је Швајцарац.

        Иако је Федерер био у сличној ситуацији до 2009. године, када је коначно успео после бројних гренд слем трофеја да се докопа јединог који му је фалио - Ролан Гароса, али га то није „пољуљало“ у наставку каријере, каже да разуме што је то Ђоковића „ментално исцрпело“.

        „Можда је то само људски и разумљиво што је Новак доживео пад, јер је остварио све што је желео. Можда је потребно да измишљате нове ствари и себи поново постављате циљеве када остварите успехе“.

        Роџер Федерер сматра да је то сјајна увертира за предстојећу сезону.

        „Актуелна ситуација створила је велику причу за нову сезону. Енди има велику причу, Новак такође, Рафа Надал је увек добар, ја се враћам са својом новом причом... Мислим да ће почетак године, нарочито турнеја у Аустралији, бити епски део сезоне“, истакао је Федерер, рекордер и по броју недеља проведених на првом месту ATP листе.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари