Српске јуниорке савладале Гркиње у Вуковару

ТАКВУ АТМОСФЕРУ НИСАМ ДОЖИВЕО ЗА 41. ГОДИНУ КОЛИКО СЕ БАВИМ ТРЕНЕРСКИМ ПОСЛОМ - РЕКАО ЈЕ ЗОРАН КОВАЧИЋ

Зоран Ковачић и Марина Маљковић

         Репрезентација Србије успешно је стартовала на Европском првенству за играчице до 18 година које се одржава у Хрватској. Изабранице селектора Зорана Ковачића су у првом колу групе „Ц“ савладале у Вуковару селекцију Грчке захваљујући много бољој игри у другом полувремену. Српске јуниорке су после нешто лошијег почетка, у 14. минуту биле у заостатку 11 поена разлике (16:27), али су захваљујући Сањи Мандић и Александри Црвендакић заиграле много боље у наставку утакмице и стигле до убедљиве победе и првих бодова на шампионату: Србија - Грчка 65:52 (12:20, 18:11, 22:13, 13:8).

         Нису српске јуниорке на најбољи начин почеле премијерни меч на шампионату. После стартног вођства 4:2 дозволиле су селекцији Грчке да направи серију 8:0 и преузме контролу игре. Доста промашаја, изгубљених лопти и пропуста у одбрани, условили су да ривал преко расположене Ане Стамолампроу стекне 11 поена предности у 14. минуту - 16.27. Ипак, финиш првог полувремена припао је нашем младом тиму. Подигле су интензитет игре у одбрани изабранице селектора Ковачића, заиграле много прецизније и ефикасније у нападу, да би највише захваљујући разиграној Сањи Мандић, успеле на истеку 20. минута да ухвате резултатски прикључак - 30:31.

         Далеко боље су заиграле наше кошаркашице у трећем периоду коју је обележила сјајна Александра Црвендакић која је у кратком периоду постигла 11 поена. Наш тим је успоставио контролу скока, смањио број грешака и још бољом игром у нападу у потпуности преокренуо резултат у 27. минуту - 52:41. На крилима огромног самопоуздања српске репрезентативке су на почетку финалне деонице направиле серију 12:2 којој су највише допринеле Драгана Станковић (пет блокада) и Ања Спасојевић (две тројке) после чега је једина дилема била питање коначног исхода и разлике којом ће наш тим тријумфовати.

         - Били смо у великом грчу на почетку утакмице што се можда и очекивало на старту шампионата. Селекција Грчке је до предности од 11 поена разлике дошла, не због посебно добре игре, већ због нашег катастрофалног издања, које су обележиле почетничке грешке и бројни промашаји. Међутим, брзо смо се консолидовали и одиграли заиста изврсно у наставку меча. Девојке су се максимално бориле, изгарале у одбрани, тако да победа није могла да изостане. За крај, морам да истакнем невероватну подршку коју смо имали од наших навијача у Вуковару. Направили су такву атмосферу какву нисам доживео за 41. годину колико се бавим тренерским послом. Од срца им се захваљујемо и обећавамо да ћемо им приредити још разлога за славље на овом Европском првенству - истакао је Зоран Ковачић, селектор женске U18 репрезентације Србије.

         Загребачки „Јутарњи лист“ преноси да је истицање српске заставе са ћириличним натписом Вуковар „невиђена провокавија“ .

         - Полиција је експресно реаговала и уклонила заставу, чиме је спречен озбиљнији инцидент на утакмици - наводи „Јутарњи“.

СРБИЈА - ГРЧКА 65:52

         СРБИЈА: Ћорда 3, Стевановић, Родић, Пипер, Луковић 2, Спасојевић 10, Мандић 18, Црвендакић 17, Малетић 5, Војиновић 1, Станковић 9, Ћирић.

         ГРЧКА: Стамолампроу 22, Стамати, Фоураки 2, Настоу, Павлопоулу 4, Кристинаки 13, Китсиоу 2, Чолопоулу, Георгиади 8, Геростергиоу, Карамбаца 1, Лоука.

         Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари