Више од игре: Фудбал Србија - Хрватска (20:45)

ДУЕЛ ДВЕ СЕЛЕКЦИЈЕ УВЕК ЈЕ БИО ВИШЕ ОД ИГРЕ, ТО НИКАДА НИЈЕ БИЛА,

НИТИ ЋЕ ИКАДА ДА БУДЕ ОБИЧНА УТАКМИЦА

 

         Најбољи фудбалери Србије готово да немају шансе да заиграју на шампионату света у Бразилу, али уколико овог петка, на стадиону Црвене звезде, у утакмици која почиње у 20:45 а која је важнија од свих других, победе Хрватску - онда ће много тога лошег бити заборављено. Славиће се, бар код нас и свуда где Срба има, али више у стилу „Е, ето вам га!“ него што ће то бити истинска фудбалска радост због истинске фудбалске ренесансе. Нама је фудбал на издисају, а реанимација у виду шок-терапије зване „играмо са Хрватима“, могао би да послужи као удах новог живота. Онако, за промену. Да се мало тргнемо.

         Дуел две селекције увек је био више од игре, то никада није била, нити ће икада да буде обична утакмица. Поглед на ранг листу ФИФА, где су Хрвати осми, а Србија тек 41, као и резултат прве утакмице из Загреба (2:0) дају предност селекцији Игора Штимца, али, како то агенција Тањуг подсећа у својој најави „И јачи су падали на Маракани“. Јесте, додаћемо, али су нас и слабији побеђивали.

         Овде се фудбал воли. Може Новак Ђоковић да освоји све на свету, дивићему се тада и старо и младо, али фудбал ипак има једну посебну драж. Додате ли ту оно наше чувено о комшијским кравама, нарочито када су у питању српско-хрватски односи, и добијете утакмицу високог ризика. По сопствено здравље, јер ће емоције радити више него што бисмо смели да их пустимо да се размахну. Али, тако то иде када играју Срби и Хрвати. Дуго је већ тако. И, дуго ће тако бити. Само да прође све мирно. (Па да славимо у миру).

         А што се мира тиче, за најлепши део представе на стадиону Црвене звезде потребно је обезбедити максималне услове да све прође у најбољем реду, поготово у светлу последњих инцидената у Вуковару око ћирилићних табли у том граду.

         На улицама главног града Србије данас ће око 4.000 полицајаца водити рачуна да ником не фали ни длака са главе и да се на тај начин у свет пошаље најлепша могућа слика. Уосталом, ако су пре само пет месеци Хрвати могли скоро беспрекорно да организују први меч, онда то сигурно може и Србија.

         Први потпредседник владе Александар Вучић у најави меча рекао је да ће безбедност свих актера бити на највишем могућем нивоу и позвао родитеље да са децом дођу на Маракану и подрже изабранике Синише Михајловића.

         „Све ће протећи у реду и миру. Свако ко буде покушао да се игра са државом и направи некакв циркус биће санкционисан. Све је на нивоу такозваног првог степена заштите, ангажовали смо хеликоптере, коњицу, припаднике безбедносниг снага, на сваких 100 метара смо поставили полицајца, зато позивам родитеље да са децом дођу на утакмицу и подрже Србију“, рекао је Вучић приликом посете српским репрезентативцима у Старој Пазови.

         Исту поруку послали су и из МУП-а, уз информацију да не постоје никакви наговештаји да би могло да дође до неких инцидената.

         Селектор Србије Синиша Михајловић и његови изабраници у потпуности су посвећени терену.

         „Знамо како треба да играмо, мање нас занима како ће Хрвати да наступе. Видећемо да ли ћемо бити довољно добри да спроведемо у дело оно што смо замилслили. Они су осми на свету у овом тренутку, али никада не одлучује само један играч већ екипа. Добро познајемо Манџукића, Олића и Модрића, као што они знају нас“, рекао је Михајловић на конференцији за медије у Старој Пазови.

         Селектор Хрватске Игор Штимац захвалио је домаћинима на организацији и јасно поручио које су амбиције његовог тима.

         „Не оптерећујем се оним што ће противник променити у својој игри у односу на први меч, јер ако ми одиграмо на висини сопствених квалитета Србија је та која ће морати да брине. Хрватска не мора да јури резултат, ова екипа има довољно искуства, а никада овако рано нисмо практично осигурали друго место у групи, које је сада зацементирано. Ако ме питате да ли смо у Београд дошли да победимо - да јесмо“, самоуверено је истакао Штимац на конференцији за медије на стадиону Црвене звезде.

         Хрватска сада заузима друго место у А групи квалификација са 16 бодова, три бода мање од првопласиране Белгије, док је Србија на трећем месту са само седам бодова. Рачуница је јасна: да бисмо ми прошли у бараж, тј. додатне квалификације за Светско првенство, треба да добијемо три меча (Хрватску, Велс и Македонију), а да Хрвати и изгубе сва три меча (у Београду, кући против Белгије и потом у Шкотској) а да на крају имају лошију гол-разлику. Ако буде идентична, а ми их победимо са 2:0 као они нас у Загребу, играће се дуел Србија - Хрватска на неутралном терену.

         Само, да ми прво прођемо кроз овај данашњи.

Србија - Хрватска. Важан меч, иако смо ми већ отписани. Али, тај детаљ звани табела групе А уопште није важан. Није важно ни ко је у каквој форми, ни колико је меч битан за неко такмичење. Играју Србија и Хрватска. То је довољно само по себи.

         Само да све прође мирно.

         Па да славимо у миру.

         Блиц
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари