Палмер, Купер и Ерт Приштини: Укидајте таксе да бисте односе са САД вратили на „завидни ниво“

НАПИСАЛИ: „КОСОВО НЕМА БОЉЕГ ПРИЈАТЕЉА ОД САД, АЛИ НАШУ САРАДЊУ МОЖЕМО ДАЉЕ ОГРАНИЧИТИ“

Лаж и немоћ прста Метјуа Палмера

* „САД су спремне да помогну и подрже Косово у постизању свеобухватног споразума о нормализацији односа са Србијом... У последњих двадесет година, тај циљ је био неостварив. Иако је то и даље тешко, ово је пут којим треба поћи како бисмо постигли безбедну и просперитетну будућност

* ФАКТИ: Ала су их наплашили недоласком генерала из Ајове и спуштањем односа са ниова који је мало испод "завидног". Тресу се Харадинај и остали од смеха, толико да се и Приштина тресе. А чак и да шиптарском приштинском врху не прете Палмеровим прстом - ко ће мерити да ли су им односи на завидном нивоу или који нокат испод њега!

           ПРЕДСТАВНИЦИ власти у Приштини добили су писмо високих америчких званичника у којем се изражава неверица због олаке одлуке Косова да игнорише савјете САД и упозорава Влада Косова да док не суспендује одлуке о таксама не може да очекује да се односи Косова и САД "врате на претходни, завидни ниво".

           После писма Доналда Трампа, саопштења америчке амбасаде у Приштини и више састанака америчког амбасадора Филипа Коснета са косовским лидерима, на адресу косовске владе, скупштине и председништва упућено је и писмо које су потписали заменик помоћника државног секретара Метју Палмер, заменик помоћника секретара одбране Лаура Купер и главни директор за европска питања Националног савета безбедности САД Џон Ерт, преноси КоССев.

           Ево тог писма у целости:

           "“Као што је председник Трамп написао у његовом писму из децембра 2018. године, ово је прилика да се будућност Косова, као стабилне, успешне и безбедне земље, унапреди путем нормализације односа са Србијом и предузимањем кључног корака ка интеграцији у евроатлантске институције. Од тада смо изразили нашу забринутост да би одређене акције, укључујући наметање такси на производе из Србије и БиХ, могле да угрозе овај циљ.

           Ове акције подривају способност Сједињених Држава да наставе да сарађују са вама у широком спектру заједничких циљева.

           Након што су наши захтеви за суспензију такси били занемарени, одлучили смо да предузмемо кораке како бисмо показали нашу забринутост, узимајући у обзир и наше безбедносно партнерство. За почетак, одлучили смо да откажемо планирано путовање команданта Националне гарде Ајове, генерала Ора на Косово. Његова посета је требало да се фокусира на билатералну безбедносну сарадњу. С обзиром на проблематичну акцију коју је предузела ваша влада, не би било прикладно да дође до такве посете.

           Пажљиво ћемо размотрити друге аспекте наше сарадње и преиспитати да ли и њих такође треба ограничити.

           Косово нема бољег пријатеља од САД. Радили смо много година на будућности у којој људи на Косову могу да живе онако како изаберу, у миру.

           Борба Косова за слободу обузела је машту Американаца. Хиљаде дипломата и војника САД су се лично заложили у покушајима да се за Косово изгради будућност. Невероватно је да после свега што смо заједно остварили, Косово тако олако игнорише наше савете.

           САД су спремне да помогну и подрже Косово у постизању свеобухватног споразума о нормализацији односа са Србијом, који се базира на међусобном признању, који је трајан, који може бити спроведен и који доноси корист обема странама.

           У последњих двадесет година, овај циљ је био неостварив. Иако је то и даље тешко, ово је пут којим треба поћи како бисмо постигли безбедну и просперитетну будућност.

           Наша намера је да осигурамо да Србија и Косово делују на одговоран начин како би процес дијалога поново отпочео. Први корак ка овом путу је суспензија одлуке о таксама.

            Док то не учините, не можемо наше односе вратити на претходни, завидни ниво.“

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари