Вулин: Заједничке снаге Војске Србије и полиције од јула 2016. спречиле илегалан улазак 21.300 миграната

НЕМАЧКОМ АМБАСАДОРУ РЕКАО ДА СРБИЈА ПОСЕБНО ИНСИСТИРА НА ФОРМИРАЊУ ЗАЈЕДНИЦЕ СРПСКИХ ОПШТИНА

  • Предочио Акселу ДИТМАНУ: Србија настоји да мирним средствима обезбеди нормалан живот српске заједнице на простору Косова, где једино Кфор препознаје као партнера и носиоца стабилности

        МИНИСТАР одбране Александар Вулин изјавио је данас у разговору са амбасадором Немачке Акселом Дитманом да су Заједничке снаге Војске Србије и полиције од формирања у јулу 2016. године спречиле илегалан прелазак више од 21.300 миграната.

        У делу разговора посвећеном питању Косова, Вулин је оценио да поглавље 35 није замена за бриселски дијалог, те да Србија инсистира на хитној имплементацији Бриселског споразума, а посебно на формирању Заједнице српских општина. Додао је да све то очекује од оног ко формира владу на Косову.

        Немачка је близак и поуздан партнер Србије на њеном путу у Европску унију, рекао је Вулин и додао да се поглавља 23 и 24 односе на владавину права и те реформе нису у вези са поглављем 35.

        Србија, како је додао, настоји да мирним средствима обезбеди нормалан живот српске заједнице на простору Косова, где једино Кфор препознаје као партнера и носиоца стабилности.

        Вулин је оценио да је сарадња Србије и Немачке активан допринос убрзаном прикључењу Србије Европској унији.

        На састанку је констатовано да сарадња две земље у области одбране прати ниво укупних билатералних односа, а Вулин је додао да је Београд подједнако задовољан постигнутим нивоом сарадње са НАТО кроз Партнерство за мир.

        Министарство одбране наставља избалансирану политику одбране у складу са прокламованом војном неутралношћу, те ће у складу са дефинисаним националним интересима радити на унапређењу и даљем развоју односа са свим државама и међународним организацијама.

        „Стога је сарадња у области одбране са земљама региона на високом нивоу и често покретач унапређења укупних односа, будући да је Србија свесна да једино кроз дијалог и сарадњу, као и интеграцију држава Западног Балкана у ЕУ, може да се успостави дугорочна стабилност у региону", додао је Вулин.

        На састанку је било речи и о доприносу који Србија кроз учешће у мултинационалним операцијама УН и ЕУ даје глобалној стабилности, те је Вулин потврдио де ће се наставити континуитет тог ангажовања.

        (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари