ВУЛИН: Ахтисари отплаћује дуг Албанцима, али Србија није банана држава

ОЧЕКИВАНЕ РЕАКЦИЈЕ У БЕОГРАДУ НА НОВИ (ОЧЕКИВАНИ)

АХТИСАРИЈЕВ ИСПАД НА РАЧУН СРБИЈЕ И СРБА

  • КОШТУНИЦА: Ахтисаријев захтев да Србија не уђе у Европску унију (ЕУ) док не призна Косово - то је „претња празном пушком“
  • СТЕФАНОВИЋ: То је Ахтисаријев став. Али, ако људи попут његa буду одлучивали, пред Србију ће и заиста бити стављен такав услов

        ФИНСКИ дипломата, милитантни нобеловац и бивши изасланик УН у разговорима о статусу Косова и Метохије Марти Ахтисари сурово је поручио новој власти у Београду и свим Србима: Србија се не сме пустити у ЕУ док не призна независност Косова. Чак није крио ни праву позадину провале своје „љубави“ према Србији и Србима, подвукавши: „Ако желе у Русију, нека иду тамо. Никакав попуст није прихватљив, ни у БиХ нити другде“.

        Пошто Ахтисари јавно говори оно о што је мило правим газдама ЕУ, али о томе мудро ћуте, логично је што Финчев насртај није прошао без одговора.

        Први шеф владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин оценио је:

        „Држава Србија није банана држава. Она има свој Устав и њега ће се држати. Она је чланица УН и зато ће поштовати Резолуцију 1244 СБ УН. Његова изјава је отплаћивање дуга према албанским лобистима, а ми му ништа нисмо дужни”.

        Истовремено је подсетио да је Ахтисаријев план у Србији одбачен и да је самим тим он „још мање битан”.

        Огласио се и председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница који је Ахтисаријев захтев да Србија не уђе у Европску унију (ЕУ) док не призна Косово назвао „претњом празном пушком“.

        Коштуница је Устав Србије назвао „непробојном браном” за независност Косова и указао - да нема ни помисли да би се Устав могао мењати све док је целовитост земље угрожена.

        „Ми смо у правом тренутку 2007. године обезбедили да Савет безбедности одбаци Ахтисаријев план, и никаквим накнадним уценама не може се оживети Ахтисаријев пројекат да Србија призна Косово”, рекао је Коштуница.

        Коштуница је рекао да се ЕУ и њене чланице такође суочавају са кризом, али и да је јасно да ЕУ за грађане Србије више нема тако привлачну снагу и да је политика „ЕУ нема алтернативу“ завршена у Србији.

        На Ахтисаријев испад одреаговао је и донедавни шеф Тадићевог тима у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић. Потпуно на линији ставова своје странке (ДС), закључио је да је Ахтисари изнео лични став када је рекао да Србију не треба пустити да постане чланица ЕУ док не призна Косово и додао да његова реч има тежину у Европи.

        „Уколико људи попут Ахтисарија буду одлучивали о интеграцијама Србије то би могло постати и формални услов”, рекао је Стефановић за Танјуг и додао да је на новој влади и дипломатији да покушају да избегну такав епилог.

        То, међути, како каже, неће бити нимало једноставно.

        „У питању је лични став Ахтисарија, познатог по томе што се здушно залагао за независност Косова и Метохије. Он, међутим, ужива велики углед у Европи и његова реч има тежину, иако није особа која о томе може да одлучује. Али, ако људи попут њего буду одлучивали, пред Србију ће и заиста бити стављен такав услов””, навео је Стефановић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари