Вучић: Вијадукт код Чортановаца биће симбол свеукупног напретка Србије

РАДОВИ СЕ ИЗВОДЕ ИЗ РУСКОГ КРЕДИТА, А ИЗВОДИ ИХ РЖД ИНТЕРНЕШНЕЛ

* Александар ВУЧИЋ: Тунел и вијадукт „Чортановци” једно су од највећих инвестиционих и инфраструктурних градилишта у овом делу Европе. Ово ће да промени изглед Србије

* Александар БОЦАН-ХАРЧЕНКО: Планова за сарадњу има још. Припрема још један међувладин уговор о додатном кредиту. Очекујем да ће ускоро бити потписан. Идемо даље. Изградња диспечерског центра у Србији један од најзначајнијих пројеката

_______________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обишао је данас радове на изградњи вијадукта „Чортановци” на железничкој деоници Стара Пазова - Нови Сад, у оквиру изградње пруге за велике брзине између Београда и Будимпеште.

        Тунел и вијадукт „Чортановци” једно су од највећих инвестиционих и инфраструктурних градилишта у овом делу Европе.

        Радове на модернизацији и изградњи двоколосечне пруге Стара Пазова - Нови Сад, укључујући и изградњу тунела и вијадукта „Чортановци”, изводи руска компанија „РЖД Интернешнел”, а пројекат се финансира из руског кредита за модернизацију српских железница.

        Представници извођача радова упознали су председника са пројектом изградње вијадукта и тунела и напоменули да је терен где се гради вијадукт био веома захтеван, јер је тло било мочварно и било је потребно да се обезбеди.

        Пренели су му да је уграђено 1.450 шипова, дужине 30 метара, да је урађена заштита од клижишта, те да су радници савладали велике муке и успели да ураде посао.

        Председник је на томе честитао и српским и руским радницима.

        „Ово ће да промени изглед Србије”, констатовао је Вучић.

        Ако је мост Врла симбол Грделице, вијадукт код Чортановаца биће симбол свеукупног напретка Србије, брзих пруга и можда најлепше место које може да се види, истакао је председник.

        Са председником Вучићем, радове обилазе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и председник Покрајинске владе Игор Мировић.

        Руски амбасадор Боцан-Харченко каже да је велика част што Русија учествује у овом пројекту, и да су димензије пројекта „величанствене”.

        „Величанствено градилиште које је и од европског значаја. И представници РЖД кажу да ће бити још више сарадње а то показује да имамо безброј могућности”, навео је он, преноси Танјуг.  

        „Ово све што видимо је величанствено и обећавајуће и можда не постоји реч ни на српском, ни на руском која би била прави одраз димензија овог пројекта. Јасно је да је реч о пројекту на нивоу најмодернијих стандарда. Он је и од европског значаја и биће део коридора који ће додатно повезивати јужни део Европе са централном и западном Европом”, рекао је амбасадор.

        Наше две земље, каже он, раде у корист интереса Србије и Русије, у корист билатералне сарадње, али и европских свеобухватних интереса и благостања.

        Изразио је захвалност РЖД на свему што раде и задовољство што постоји одлична сарадња између српских и руских стручњака.

        Додао је да планова за сарадњу има још и најавио да се припрема још један међувладин уговор о додатном кредиту.

        „Очекујем да ће ускоро бити потписан. Идемо даље”, казао је он и додао да је изградња диспечерског центра у Србији један од најзначајнијих, преноси Танјуг.        

„Залажем се за потпуну либерализацију

доделе српских пасоша

        Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, поводом доделе пасоша бившој премијерки Тајланда Јинглук Шинаватри, да не види у томе проблем и да се залаже за потпуну либерализацију доделе српских пасоша.

        „Ја не видим да је то за нас проблем, посебно ако је влада могла да види ма какву економску или неку другу корист за нашу земљу”, рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара и додао да пасош није нека светиња.

        „Доведите људе у нашу земљу, боље да доводимо људе, много смо их изгубили захваљујући сиромаштву у којем су нас оставили”, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.

        Истакао је да не може да говори о свим конкретним случајевима, али да је начелно за потпуну либерализацију доделе српских пасоша.

Утврђен идентитет особе која је пратила

невенчану супругу Предрага Малог

        Председник је казао да је утврђен идентитет особе која је пратила невенчану супругу Предрага Малог, брата министра финансија Синише Малог, те да је у том случају привођено више особа.

        „Чекам да ме надлежни обавесте, ако ме буду обавестили, али сам сигуран да ће бити веома интересантно и држављанство те особе и шта ће она да каже. Од других особа сам чуо врло чудна објашњења”, рекао је Вучић. 

        Он је навео да су појединци на друштвеним мрежама лагали да је СНС ангажовао некога у Енглеској да прати супругу Малог.

        Навео је да је одлуку о скидању ознаке тајности са поверљивих докумената о свом прислушкивању донео у складу са законом и како би јавност сазнала истину о томе како га је бивша власт прислушкивала.

        „Скинуо сам ознаку тајности у складу са законом због истине, због тога што људи у Србији треба да знају истину и сазнали су истину. Руководио сам се истином, правдом, правом и у складу са тим сам донео одлуку. Доносићу је и убудуће, уколико за то буде било потребе”, нагласио је.

„Лутовчева изјава је најбољи

пример лицемерја“

        „Није проблем да се испуни оно што тражи опозиција, и по питању бирачких спискова и по питању финансирања партија, али је проблем опозиције то што лажима и измишљеним причама не могу да победе рад, марљивост и способност, нити могу да се носе с чињеницом да актуелна власт има резултате, попут вијадукта у Чортановцима, какав они нису умели ни да нацртају, а камоли да изграде”, оценио је председник.

        На питање новинара да прокоментарише изјаву председника ДС Зорана Лутовца да је власт, „самим тим што су пристали да учествују у дијалогу, признали да изборни услови нису добри”, Вучић је рекао да је то најбољи показатељ лицемерја са којим се суочавамо":

        „Да нисмо прихватили дијалог, опозиција би рекла да власт не жели дијалог и позвала би на демонстрације, али пошто смо прихватили разговор, онда кажу да то значи да смо признали да су лоши изборни услови, што је лицемерно, констатовао је данас Вучић.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари