Вучић у Вашингтону разговарао са представницима 200 америчких фирми

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ НА КАПИТОЛ ХИЛУ - У ПОСЛОВНОМ САВЕТУ ЗА МЕЂУНАРОДНО РАЗУМЕВАЊЕ

• Укупна робна размена 2016. између САД и Србије износила је 574,5 милиона долара, што је 6,5 одсто више у односу на 2015. 
 

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић разговарао је данас у Вашингтону са представницима америчких компанија, попут Циска (CISCO), Џенерал електрика и других, којима је представио могућности инвестирања у Србији и наишао на позитиван одговор код појединих од њих.

        Компанија Убер је на састанку изразила интересовање за улазак на српско тржиште и улагања у сектор туризма, док је компанија Џон Дир показала интересовање за инфраструктурне пројекте у Србији.

        Шеф српске државе са америчким бизнисом се сусрео на Капитол хилу, у Пословном савету за међународно разумевање (Busines council for international undestanding), који окупља око 200 компанија, заинтересованих за улагања у различите секторе привреде.

        На састанак са Вучићем дошли су представници различитих компанија, међу којима су Циско, Кока Кола, Убер, Рио Тинто, Бехтел, Џенерал електрик, NCR, Моторола, Фрипорт, XCubе, и друге фирме из области рударства, грађевинарства.

        Представници Пословног савета су оценили да су економски односи САД и Србије у успону, те да постоје знатно веће могућности за унапређење трговинске размене и долазак већег броја америчких инвеститора.

        Велике могућности за сарадњу лоциране су пре свега у ауто индустрији, IT сектору, фармацеутској индустрији и индустрији обновљивих извора енергије.

        Председник Вучић информисао је представнике великих америчких компанија о економским реформама које је Србија предузела последњих година и о побољшању пословне климе.

        Истакао је да се пуно улаже у побољшање путне инфраструктуре и да је земља политички стабилна, као и да има програм подстицаја за инвеститоре, што је чини једном од најбољих инвестиционих дестинација на Балкану.

        Пословни савет се бави промоцијом улагања и трговинске сарадње, и циљ му је да подстиче домаћу индустрију, као и развој у земљама у које улажу.

        Према последњим подацима, иначе, укупна робна размена 2016. између САД и Србије износила је 574,5 милиона долара, што је 6,5 одсто више у односу на 2015. 

Дејвид Вујић: Србија да буде силиконска долина Европе

        Србија има велике шансе да постане Силиконска долина Европе, јер је високотехнолошка заједница са стручном радном снагом, уверен је председник Управног одбора компаније Икскјуб (XCube) Дејвид Вујић, који је, поред других представника америчких компанија, присуствовао данас у Вашингтону састанку америчког Пословног савета са председником Србије Александром Вучићем.

        Вујић је новинарима, који извештавају о Вучићевој посети Сједињеним Државама, рекао да Србија на челу државе има веома прогресивног председника, неког ко је препознат као човек који је отворио многе могућности за Србију.

        „Србија и Београд могу постати Силиконска долина Европе”, каже Вујић и истиче да је то намера свих који представљају Екскјуб. 

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари