Вучић у Минхену рекао Куртију да „Косово“ није држава и да нема право да вређа Србију

НОВИ ШИПТАРСКИ ПРЕМИЈЕР У ПРИШТИНИ РЕКАО ДА „СРБИЈУ ТРЕБА ОСЛОБОДИТИ КОСОВА“

* Посаветовао Куртију, ако размишља о мерама реципроцитета, да прочита Бриселски споразум: „Ту пише да морате да формирате Заједницу српских општина. То вам је једина обавеза била и ништа нисте урадили

* ФАКТИ: Ако је оно што се догађало верно пренето - Вучић Куртију није рекао да је "Косово" саставни део Србије

______________________________________________________________________

         НЕ МОЖЕТЕ да вређате Србију, ви не представљате државу, рекао је председник Србије Александар Вучић косовском премијеру Аљбину Куртију, који је на панелу у Минхену критиковао "мини Шенген" и, како пише Курир, рекао да "Србију треба ослободити Косова".

         Београдски лист наводи, позивајући се на неименоване изворе, и да је Курти рекао да ће Приштина увести Србији реципрочне мере, на шта му је председник Србије одговорио:

         "Не можете да вређате Србију".

         Вучић је,  обраћајући се Куртију, додао:

         "Не представљате државу. Пола света, чланица Уједињених нација није вас признало, а ако причамо о територији - чак и више. Ако наставите са увредама, ок је. Ми ћемо урадити све да се одржи мир и стабилност, нећете нас испровоцирати. Понижавањем наших напора око мини Шенгена...  ја вас не разумем", рекао је српски председник, како га цитира лист, и констатовао да је та иницијатива за Куртија "велики изазов".

         Он је додао и да Курти, ако размишља о мерама реципроцитета, треба да прочита Бриселски споразум.

         "Ту пише да морате да формирате Заједницу српских општина. То вам је једина обавеза била и ништа нисте урадили", рекао је Вучић, на шта Курти, како наводи Курир, није одговарао.

         Председник Србије поподне учествује на округлом столу о безбедности на Балкану, што ће можда бити нова прилика да укрсти аргументе са Куртијем, који присуствује истом панелу, заједно са Хашимом Тачијем.

         Панел на тему "Координација, сарадња, консолидовање? Подстицај напретка земаља Западног Балкана" одржава се у оквиру Минхенске безбедносне конференције, по правилима Четам хауса, што значи да је затворен за јавност.

         Састанку присуствује и албански премијер Еди Рама.

         Уз три албанска представника панел може бити жустрији него прошле године, констатовали су раније данас новинари у разговору са председником Вучићем, а он је узвратио да је наша стратегија јасна, а да ће, уз богато искуство, применити тактику која ће резултирати најбољим исходом.

         Најављено је да ће панел модерирати бивши специјални саветник високог представника за спољну политику и безбедност ЕУ Натали Тоци, иначе директорка Института за спољне послове.

         (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари