Вучић са Курцом: Ми смо 18 година на путу ка ЕУ и остаћемо на њему

У СОФИЈИ ОЦЕНИО ДА СРБИЈА НИЈЕ НИКАДА ИМАЛА БОЉЕ ОДНОСЕ СА АУСТРИЈОМ

  • Себастијан КУРЦ: „Србија се налази на добром путу. Председник Вучић покренуо је бројне реформе, имамо позитиван економски тренд. Желели бисмо да и у другим земљама Западног Балкана видимо исто. Потребно је да имамо земље које предњаче, а Србија је свакако држава која је на челу”

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се данас, у Софији, са аустријским канцеларом Себастијаном Курцом.

        Аустрија од 1. јула преузима од Бугарске председавање ЕУ.

        Званичан Беч је најавио да ће међу приоритетима аустријског председавања остати Западни Балкан и приближавање тих држава Унији.

        Вучић и Курц бораве у Софији поводом сутрашњег одржавања Самита ЕУ - Западни Балкан, а данас ће учествовати на састанку Самита шефова држава и влада из редова Европске народне партије.

        По доласку у Софију, председник Вучић се састао се са председником Европске народне партије Џозефом Долом.

        Курц је, иначе, оценио у Софији, након састанка са Вучићем, да је Србија земља која предњачи на Балкану.

        „Србија се налази на добром путу. Председник Вучић покренуо је бројне реформе, имамо позитиван економски тренд. Желели бисмо да и у другим земљама Западног Балкана видимо исто. Потребно је да имамо земље које предњаче, а Србија је свакако држава која је на челу”, подвукао је он.

        Курц је похвалио и билатералне односе са Србијом, рекавши да је Беч захвалан на добрим односима.

                „Радује нас коју позитивну улогу председник Вучић игра у региону. Надамо се да ће се приближавање Србије ЕУ наставити даље позитивно”, објаснио је он.

        Курц је рекао да од сутрашњег Самита ЕУ-Западни Балкан очекује уношење нове динамике у процес приближавања земаља региона Унији.

        Председник Србије изразио је задовољство што је имао могућност да разговара са Курцом о разним питањима.

        „Веома смо њему, али и влади Аустрије, захвални на великој подршци европском путу Србије. Разговарали смо и о регионалним питањима, мигрантској кризи и усагласили много тога. Надамо се и очекујемо да ћемо и даље добијати подршку Аустрије“; казао је он.

        Од сутрашњег Самита у Софији Вучић, како је истакао, очекује да дефинише да је будућност Западног Балкана пут ка ЕУ, иако знамо да је пуно посла пред нама.

        „Надамо се да ће Аустрија наставити да пружа подршку.  Билатерални односи наше две земље, можда је претерано рећи, никада нису били бољи. Не могу да се сетим када су били бољи. Надамо се да ћемо премијерка и ја моћи да угостимо канцелара Курца у Србији, а ја ћу председника Аустрије Александра ван дер Белена угостити у октобру у Београду”, казао је он додавши да се Србија нада доласку још инвеститора из Аустрије.

        Указао је да је чињеница да међу грађанима Србије не постоји одушевљење о путу ка ЕУ, јер смо на европском путу већ 18 година, али рационално гледано - то је најбољи.

        „Ми смо на путу ка ЕУ, и остаћемо на њему. Људи би желели да виде више резултата на том путу”, поручио је Вучић.

        Рекао је да зна да тај пут неће бити лак, јер је пред нама једна од великих препрека Косово и Метохија, али и умор од ширења у ЕУ.

        „Ми ћемо радити најбоље што можемо, наставићемо да се мењамо, реформишемо, али није све на нама”, навео је он.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари