Вучић пред сусрет са Србима са КиМ: Никоме не бих пожелео да има велика очекивања

„ОД ПОСЛЕДЊЕГ САОПШТЕЊА АМБАСАДОРА КВИНТЕ НИШТА ГЛУПЉЕ НИСАМ ПРОЧИТАО“

* „Све земље Квинте послале су своје посматраче (на изборе у четири општине на северу Косова) не би ли пронашле некакву неправилност и грешку за које би оптужиле Србе, али да нису успели да нађу ништа, па су зато у саопштењу морали да кажу да је било притисака 2017. године

* Критичарима: „Кад одем да разговарам са представницима СПЦ, кажу - 'што разговараш са црквом, треба да идеш у парламент'. Онда кажем да долазим у парламент, да одговорим на питања, да поднесем извештај, а онда кажу да је то трик. А, какав трик?”

* Опозицији: „Ако хоћете шаторима да нас натерате да разговарамо о спровођењу ваших тајкунских интереса, да бисте могли да контролишете продају ваших секунди РТС-у… онда је то велика срамота

_____________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да је изненађен саопштењем Квинте после избора за градоначелнике општина на северу КиМ.

         Он је додао да се из тог саопштења једино може да се закључи да су неки незадовољни што су избори протекли у миру и у реду.

         "Желим да им честитам на њиховој инвентивности. Ја ништа глупље у свом животу нисам прочитао", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Новом Саду.

         Он је тако прокоментарисао заједничко саопштење земаља Квинте - амбасада Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и САД - које су оцениле да је изборни процес у четири општине на северу КиМ протекао у мирној атмосфери, али и подсетиле да "још има нерешених питања, која су пратила изборни процес 2017."

         Вучић је рекао да су све земље Квинте послале своје посматраче не би ли пронашле некакву неправилност и грешку за које би оптужиле Србе, али да нису успјели да нађу ништа, па су зато у саопштењу морали да кажу да је било притисака 2017. године.

         "Каквог то смисла има", упитао је Вучић и додао да и то показује колико је некима жао што су избори прошли у миру и у реду.

         Он је честитао грађанима на северу КиМ који су на миран и достојанствен начин показали како се штите интереси свог рода и отаџбине и како се може понашати паметно, тако да никоме не забију прст у око, али да истовремено побеђују.

         Коментаришући писања појединих медија да су на изборе на северу изашли само они који су имали некакав интерес, Вучић је рекао да је огроман број грађана изашао на изборе, много већи него 2017. године.

         "Дакле, 25.000 људи је имало лични интерес", упитао је Вучић и додао да Албанци говоре да на северу има 58.000 бирача, али да ту заправо нема толико становника.

         Вучић је рекао да опозиција нема други начин да објасни свој неуспех и то што је Српска листа добила 22 одсто више у односу на прошле изборе.

         "Како да објасне да је бојкот пропао и како да објасне да сем одавде са Савског венца никога не могу да доведу у своје редове? Али, нису они важни, не одлучују они ни о чему и мало коме су битни", навео је Вучић.

"У петак отворено са представницима Срба са КиМ"

         Председник Србије Александар Вучић изјавио је, уочи састанка са представницима Срба са КиМ, у петак, да по питању КиМ не би желео да било ко има велика очекивања, већ да будемо "чврсто на земљи" и да се на сваки начин боримо за интересе нашег народа и земље и опстанемо на вековним огњиштима.

         Он је новинарима у Новом Саду рекао да ће најпре саслушати шта имају да му кажу представници Срба, а затим ће отворено разговарати са њима и рећи им шта мисли о свему.

         "Никоме не бих пожелео да има велика очекивања. Боље да будемо чврсто на земљи и добро утемељени на земљи где јесмо, да не гајимо велика очекивања, али да се боримо на сваки начин за интересе нашег народа и земље", рекао је Вучић на питање новинара шта ће рећи Србима са КиМ на том састанку.

         Истакао је да морамо да покажемо одлучност и жељу да опстанемо на вековним огњиштима, али и уздржаност, смиреност, трпељивост и довољно памети коју нисмо увек у сваком историјском тренутку имали кроз историју, нагласио је предсједник Вучић.

Посебна седница парламента о

Косову и Метохији није никакав трик

         Председник Александар Вучић изјавио је да посебна седница парламента о Косову и Метохији није никакав “трик”, како то спекулишу његови политички противници, јер, истиче, нема важније теме од Косова и Метохије, нити важнијег места од парламента да се о тој теми разговара.

         Како каже, сваког дана је слушао критике и оптужбе како не жели и нема храбрости да се појави пред политичким противницима управо по питању КиМ, и да је у реду што су направљени мостови, ауто-путеви, пруге, што су војска и полиција боље опремљене, али је катастрофа што не сме да се појави да разговара о Космету.

         "Кад одем да разговарам са представницима СПЦ, кажу - 'што разговараш са црквом, треба да идеш у парламент'. Онда кажем да долазим у парламент, да одговорим на питања, да поднесем извештај, а онда кажу да је то сад трик. А, какав трик?”, констатовао је председник Србије, одговарајући на питања новинара у Новом Саду.

         Вучић је упитао о чему и где мисле да разговарају, ако неће са највишим представницима државе о Косову и Метохији.

         "Ваљда са највишим представницима државе хоћете да разговарате о РЕМ-у и о (генералном директору РТС Драгану) Бујошевићу, ваљда су они важнији од КиМ… За мене нису”, истакао је Вучић.

         Он је поновио да ће се појавити на седници парламента и одговорити на свако питање, те додао да верује да ће, ако буде идеја, председница парламента прихватити да буде најдуже време за све посланике који желе нешто да кажу, јер, понавља, нема важније теме од КиМ.

         “Ако о томе нећете да разговарате, ако хоћете шаторима да нас натерате да разговарамо о спровођењу ваших тајкунских интереса, да бисте могли да контролишете продају ваших секунди РТС-у… онда је то велика срамота”, истакао је Вучић.

         Прецизирао је да ће седници парламента о Косову и Метохији, 27. маја, поред њега, присуствовати, и председница владе Ана Брнабић, директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић, као и сви који су на неки начин учествовали у разговорима или водили политику по питању КиМ у претходних неколико година.

Угљанин би највише волео

да добије фотељу у Београду

         Председник Србије Александар Вучић поручио је да су изјаве да би припајање Прешевске долине Косову било најбоље решење само жеље појединаца, али да је реалност много другачија.

         Вучић је то рекао на питање новинара како коментарише недавну такву изјаву председника општине Бујановац Шаипа Камберија.

         Прокоментарисао је и састанак који је председник СДА Сулејман Угљанин имао са лидером покрета Самоопредељење Аљбином Куртијем у Приштини и поручио Угљанину да за њега нема фотеље.

         "Сви људи имају право на своје жеље, а реалност је много другачија, тако да имамо ми и увек смо имали и Сулејмана Угљанина и многе друге који имају своје пусте жеље, али то остаје само на жељама. Али, верујте ми више од свих тих жеља, Угљанин би волео да добије фотељу у Београду".

         Вучић је поновио, како каже, исто што је рекао Уљанину и пре годину дана:

         "Суљо, нема фотеље, а ти жели и изражавај жеље као у фонтани жеља колико хоћеш и то је све што можеш, а фотеље за тебе, Суљо, нема, као ни за ове друге. Жеље су једне, а реалност је сасвим друго", поручио је Вучић.

         (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари