Вучић посетио једну српску породицу и основну школу у Вргинмосту

ПОСЕТИО МИТРОПОЛИЈУ ЗАГРЕБАЧКО-ЉУБЉАНСКУ И СРЕО СЕ СА КАРДИНАЛОМ БОЗАНИЋЕМ

  • Поподне ће у Загребу - заједно са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић - присуствовати скупштини Српског народног већа

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић јутрос је разговорима с локалним Србима у Вргинмосту у општини Гвозд наставио званичну посету Хрватској.

        По доласку у Вргинмост посетио је једну српску породицу, а потом и основну школу „Гвозд“.

        Посету председника Србије прате јаке мере безбедности, што је и уобичајено за посете страних делегација на највишем нивоу. Тако је и траса којом је Вучић из Загреба путовао у Вргинмост под јаким полицијским осигурањем, као и насеље Вргинмост.

        Реч је о селу у Сисачко-мословачкој жупанији које, према последњем попису становништва, има око 1.000 становника. Највише је становника српске националности, али тамо живе и Хрвати, углавном расељени из БиХ.

        Хрватски медији истичу да је реч о једом од најсиромашнијих подручја у Хрватској, али и подсећају да се Вргинмост налази недалеко од Глине, у којој је Вучић, као функционер Српске радикалне странке, 1995. одржао ватрени говор у којем је власт у Хрватској назвао усташком и поручио да „Глина никад неће бити хрватска“.

        Председник Србије се управо због те изјаве суочио с оштрим критикама у Хрватској, али засад новинари нису успели да добију одговор на питање шта данас мисли о томе. С обзиром да је јуче избегавао новинарска питања, новинари очекују да би у Вргинмосту могао да одговара на питања.

        Регионална N1 навела је да су из Вучићевог протокола рекли да би се то могло догодити, осим ако не буде кашњења.

        После разговора с локалним Србима и обиласка школе, Вучић се, како је планирано, враћа у Загреб где ће послеподне заједно са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић присуствовати скупштини Српског народног већа.

        Тиме би требало да буде завршена његова посета Хрватској.

        Вучић је разговарао и са председником хрватског Сабора Горданом Јандроковићем и кардиналом Јосипом Бозанићем, а посетио је и Митрополију загребачко-љубљанску Српске православне цркве.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари