Вучић: Очекујем много тешке преговоре са представницима ЕУ у Вриселу

ОЦЕНИО ДА ЈЕ ДОБРО ШТО ЕУ ПОВОДОМ ПРИШТИНСКИХ ЦАРИНА НЕ ГОВОРИ О „ДВЕ СТРАНЕ“

* „Ако су у стању да ово ураде, а знају да неће добити подршку, шта ће да буде следећа казна за Србију, како то кажу Пацоли, Харадинај, Хоџај и сви остали. Пошто су они ваљда богови који су донели одлуку да казне Србију

______________________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да од ЕУ очекује да обезбеди спровођење ЦЕФТА и оценио да саопштења из Брисела поводом увођења косовских царина представљају помак јер се у њима не помињу две стране.

         "Први или други пут имамо саопштење које не говори о две стране, већ о јасном кривцу. Ипак је то нека врста политичког помака, сад је јасно ко је кривац, ко не жели стабилизацију прилика", рекао је Вучић новинарима у Хелсинкију, где учествује на Конгресу Европске народне странке (ЕПП).

         Он је навео да у Бриселу, где ће се сутра састати с председником Косова Хашимом Тачијем уз посредовање ЕУ, очекује тешке разговоре.

         "У Бриселу ће бити много тешки разговори са представницима ЕУ, јер ми очекујемо да они остваре спровођење ЦЕФТА споразума у дело. Не може неко да се понаша као пијанац у авиону који би да отвара врата и прозоре. Мора да постоји неко ко ће да каже сад је било доста, станите са таквим понашањем, не можете да дајете порезе од 10 одсто, царине, јер ви заустављате слободан проток робе и услуга", рекао је Вучић.

         Навео је да то показује са каквим опасностима се Србија суочава и додао да се поставља питање "на шта су све спремни људи који су у стању да тако нешто чине и који наиђу на тако жестоко супротстављање ЕУ".

         "Ако су у стању да ово ураде, а знају да неће добити подршку, шта ће да буде следећа казна за Србију, како то кажу Пацоли, Харадинај, Хоџај и сви остали. Пошто су они ваљда богови који су донели одлуку да казне Србију", навео је Вучић.

         Вучић је рекао да у постојећим условима не очекује велики напредак током сутрашњих разговора.

         "Наше је да не дозволимо да било када будемо окривљени за заустављање процеса споразумевања, разговарања, проналажења компромиса", рекао је Вучић.

         Европска унија је затражила хитно објашњење одлуке владе Косова о повећању царина за 10 одсто за производе увезене из Србије и Босне и Херцеговине, а портпаролка шефице европске дипломатије Маја Коцијанчич оценила је да су мере Приштине јасно кршење ЦЕФТА.

         Одлука Владе Косова подразумева таксу од 10 одсто на све производе који се увозе на Косово, а пореклом су из Србије и БиХ, осим на производе међународних брендова који се производе на територији Србије и БиХ.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари