Вучић Меркеловој: Услов за даље преговоре је да Приштина укине таксе

КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ: ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР СА КАНЦЕЛАРКОМ БИО ДУГ И ПРИЈАТЕЉСКИ

* Поновио своју формулу: Србија је спремна да постизањем компромисног, обострано прихватљивог решења, обезбеди стабилност у региону и захвалио се Меркеловој и Макрону на иницијативи да састанком у Берлину, односно Паризу, подрже тај процесс

* Вучић замолио Меркелову да подржи формирање Регионалне економске зоне, јер би она била кључна за привлачење инвестиција и економски развој Западног Балкана

______________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић је у телефонском разговору са немачком канцеларком Ангелом Меркел поновио да је за превазилажење застоја у дијалогу неопходно да Приштина укине таксе на робу произведену у централној Србији и још једном замолио канцеларку да помогне да се наставе слободан проток робе и трговина.

         Вучић је разговарао са канцеларком Меркел о билатералним односима и ситуацији у региону, пре свега о застоју у дијалогу Београда и Приштине.

         Вучић је, у дугом и пријатељском разговору, истакао да је Србија у потпуности посвећена дијалогу, који се води уз посредовање Европске уније, с намером да постизањем компромисног, обострано прихватљивог решења, обезбеди стабилност у региону, захваливши канцеларки Меркел и предсједнику Макрону на иницијативи да састанком у Берлину, односно Паризу, подрже тај процес.

         Председник Србије је нагласио да ће Београд остати привржен својој политици мира и сарадње на Западном Балкану, захваливши Меркеловој што је покретањем Берлинског процеса значајно допринела стабилности нашег региона.

         Вучић је, с тим у вези, замолио Меркелову да подржи формирање Регионалне економске зоне, јер би она била кључна за привлачење инвестиција и економски развој Западног Балкана.

         Двоје саговорника су изразили задовољство високим нивоом политичког дијалога и економске сарадње Србије и Немачке, указавши на то да немачке компаније, које послују у нашој земљи, запошљавају око 60.000 српских радника.

         Вучић је изразио наду да ће се још великих компанија из Немачке определити да искористе добро пословно окружење и отворе своје погоне у Србији.

         Вучић је позвао немачку канцеларку да поново посјети Србију, наведено је у саопштењу Службе за сарадњу са медијима председника Републике Србије.

         (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари