Вучић: Идем 24. маја у Брисел - нисам ја тај који може да бира друштво

МОГЕРИНИ ПОЗВАЛА ШЕСТОРИЦУ ПРЕМИЈЕРА СА З. БАЛКАНА - ДА РАЗМОТРЕ „НАЈНОВИЈА ЗБИВАЊА“

Александар Вучић

  • Александар Вучић је рекао да је на последња два састанка у Бриселу приметио да се „све променило“ у дијалогу с Приштином: „Након последња два сусрета рекао сам (председнику Србије Томиславу) Николићу да сам видео да се све променило, да је све другачије, да ништа не питају ЕУ, да имају неког другог на кога се ослањају“
  • Проценио да у Приштини настају две коалиције: једна у којој су бивше вође ОВК, и „америчка“, на челу с Беџетом Пацолијем. Нагласио је да једна од тема разговора у Бриселу ипак да буде и Заједница српских општина која је део споразума потписаног пре четири године

        ПРЕМИЈЕР Александар Вучић изјавио је данас да претпоставља да ће 24. маја ићи у Брисел на састанак премијера Западног Балкана.

        „Нисам ја тај који може да бира друштво, а вероватно и они други би изабрали неког другог да могу“, рекао је Вучић новинарима у Оџацима.

        Он је додао да „мисли да је добио позивницу“ за тај састанак.

        Висока представница Европске уније (ЕУ) Федерика Могерини позвала је шесторицу премијера са Западног Балкана 24. маја у Брисел „да би се размотрила ситуација у светлу најновијих збивања“ у региону, изјавила је Маја Коцијанчич, представница за штампу Федерике Могерини.

        На незваничној радној вечери висока представница за спољну и безбедносну политику ЕУ Могерини жели да са премијерима Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Косова, Македоније и Србије „заједнички сагледа како даље ићи напред“, додала је Маја Коцијанчич.

        Вучић је данас оценио и да би и за ЕУ било понижење да главни преговарач Приштине у дијалогу са Београдом буде Рамуш Харадинај, за кога српско тужилаштво има директне доказе да је починио неке од најтежих ратних злочина.

        „Наставићемо дијалог, али га ми нисмо суштински имали последњих шест месеци“, рекао је Вучић упитан о могућности да Харадинај постане премијер Косова и главни преговарач са Србијом у бриселском дијалогу.

        Вучић је рекао да је на последња два састанка у Бриселу приметио да се „све променило“ у дијалогу с Приштином.

        „Након последња два сусрета рекао сам (председнику Србије Томиславу) Николићу да сам видео да се све променило, да је све другачије, да ништа не питају ЕУ, да имају неког другог на кога се ослањају“, рекао је Вучић.

        Вучић је рекао да би Србија погазила и домаће правосуђе и тужилаштво али и жртве, ако би заборавила на злочине које је починио Харадинај.

        Премијер је рекао да остаје да се види шта ће бити на изборима на Косову, где настају две коалиције: једна у којој су бивше вође ОВК, и „америчка“, на челу с Беџетом Пацолијем.

        По Вучићевим речима, Србија и српски народ би требало да гледају себе.

        Додао је да једна од тема разговора у Бриселу мора да буде и Заједница српских општина која је део споразума потписаног пре четири године.

        Он је рекао да је видео и последњи „нонпејпер“ у којем се Приштина жали ЕУ на војне вежбе Србије.

        „Хоће да нам забране да своје оружје покажемо свом народу. Ништа више не разумем, као да су сви сишли са ума, као да је зона сумрака“, рекао је Вучић и додао да „сви ти напади из Приштине немају везе с предизборном кампањом“.

        „Не одговарам на увреде, због мирног тона и рационалног става нисмо нимало слабији од онога што вређа“, рекао је Вучић.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари