Вучић хрватским новинарима: А јесте ли ме некад питали ко је спалио моје куће?

РЕКАО ИМ: ОВАКВУ ХАРАНГУ НИЈЕДАН ПРЕДСЕДНИК И ПРЕМИЈЕР ХРВАТСКЕ НЕЋЕ ДОЖИВЕТИ У СРБИЈИ

  • На више пута постављено питање о његовој изјави у Глинииз 1995, Александар ВУЧИЋ указао да Србија и Хрватска сем границе на Дунаву „немају других спорова око граница“ и подвукао: „Чини се да ви не разумете једну ствар, имамо различите погледе на оно што се догађало пре 23 и 28 година, али то не значи да не треба да живимо“
  • Посланик владајуће Хрватске деморатске заједнице (ХДЗ) и бивши министар спољних послова Миро Ковач изјавио је данас у Сабору да су Вучића изабрали грађани Србије и да с њим, као легално изабраним председником, Хрватска мора да разговара да би решила питања из ратне прошлости

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић данас је избегао да конкретно одговори на питања новинара у Вргинмосту да ли жали због своје изјаве из ратне 1995. у Глини где је рекао да тај град никад неће бити хрватски, а инсистирање новинара из Хрватске да добију одговор га је наљутило.

        „Мера ваше подршке, поштовања, љубави је директно пропорционална понизности коју очекујете од неког ко би дошао међу вас. Такву врсту понизности, страха или потребе да вам се додворавам никад нећете видети“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре коју је преносила регионална N1 телевизија.

        Његову реакцију изазвала је констатација новинара из Хрватске да се налази само 20-так километара од Глине где је био 1995. и питање оптерећује ли његов тадашњи говор односе две земље, као и да ли и данас мисли да Глина није хрватска.

        На више пута постављено питање о спорној изјави из 1995, Вучић је одговорио и да Србија и Хрватска сем границе на Дунаву „немају других спорова око граница“.

        „Чини се да ви не разумете једну ствар, имамо различите погледе на оно што се догађало пре 23 и 28 година, али то не значи да не треба да живимо“, рекао је Вучић.

        Он је додао и да „овакву хајку и харангу ниједан хрватски председник и премијер неће доживети кад дођу у Србију“.

        Вучић је у расправи с новинарима помињао и да су куће његове породице у селу Чипулићи код Бугојна у БиХ спаљене у рату.

        „Јесте ме питали ко је спалио моје куће? Је ли тежа једна реченица него паљење, убиства? Нећете понизност од мене видети“, пренео је N1 Вучићеве речи.

        Он је рекао и да су новинари измислили да је у говору у Глини помињао Велику Србију, иако се у спорном говору, чији видео снимак постоји на Јутјубу (YouTube), чује његова порука грађанима да ће живети у Великој Србији ако победе српски радикали.

        Посланик владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) и бивши министар спољних послова Миро Ковач изјавио је данас у Сабору да су Вучића изабрали грађани Србије и да с њим, као легално изабраним председником, Хрватска мора да разговара да би решила питања из ратне прошлости.

        Ковач је рекао да је и током рата тадашњи председник Хрватске Фрањо Туђман разговарао са Слободаном Милошевићем, иако је „знао да је овај пре тога слао у Хрватску ескадроне смрти“.

        „Вучића као председника Србије примају и други, не само ми…. Ако желимо да решавамо отворена питања, наслеђе рата, можемо то само с њим решити, јер он има моћ“, нагласио је Ковач.

        Осврнувши се на захтеве да се Вучић извини за своје „хушкачке изјаве“ из ратних 90-тих, Ковач је рекао да мисли да је Вучић „свестан да је био у митоманској заблуди“, али да није посао Хрватске да од неког „извуче извињење, него он сам мора да одлучи хоће ли се о тим заблудама изјаснити“.

        Посланик највеће опозиционе странке, Социјалдемократске партије, Бојан Главашевић оценио је да Вучић није пријатељ Хрватске и да нема добре намере према њој.

        Он је рекао да је Србија данас пријатељска земља, а да пут помирења „не могу да воде људи попут Вучића и Колинде Грабар-Китаровић“. Помирење, како је рекао, могу почети они гладни мира и пријатељства, а не они гладни моћи.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари